Zeppole meggylekvárral töltve, porcukorral megszórva, tálalva

Zeppole meggylekvárral

A Zeppole évszázadok óta kedvelt édesség Dél-Olaszországban, főként Nápolyban és környékén. Eredetileg vallási ünnepekhez kötődött, de mára egész évben népszerű sütemény lett. A meggylekváros változat egy friss, gyümölcsös csavar a klasszikus recepten. A savanykás meggylekvár szépen kiegyensúlyozza a tészta gazdag, olajos karakterét, és élénk ízt ad az édességnek. Amikor a tésztagyűrűk sülnek, ropogós aranybarna kéreg képződik, amely megtartja a lekvárt. Technikai tanács: használj jó minőségű, házi vagy magas gyümölcstartalmú meggylekvárt, hogy az íz igazán intenzív legyen. Ez a Zeppole remek választás vendégváráshoz, ünnepekre, vagy akár egy különleges délutáni desszertként is megállja a helyét.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
2350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 ml Víz
50 g Vaj
1 csipet
150 g Liszt
4 db Tojás
1 l Olaj a sütéshez
150 g Meggylekvár
2 ek. Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy lábasban forrald fel a vizet a vajjal és a sóval. Amint felforrt, húzd le a tűzről, majd azonnal keverd hozzá a lisztet. Tedd vissza a tűzre és addig keverd, amíg a tészta egy tömbbé össze nem áll, és el nem válik az edény falától.

    A lisztet egyben add hozzá, és gyors mozdulatokkal keverd, hogy elkerüld a csomósodást.

    2

    Várd meg, míg a tészta langyosra hűl, majd egyenként add hozzá a tojásokat. Minden tojás után alaposan dolgozd el a masszát, míg sima és fényes lesz.

    Langyos tésztához keverd a tojásokat, különben megragadhatnak a darabok.

    3

    Töltsd a tésztát csillagcsöves habzsákba, majd sütőpapírra nyomj 8–10 cm átmérőjű tésztagyűrűket. Hevíts olajat 170–180°C-ra, és süsd őket aranybarnára 5–6 perc alatt.

    A tésztagyűrűket sütés előtt hűtőben is pihentetheted 10 percig, így még ropogósabbak lesznek.

    4

    A kész zeppolékat szedd papírtörlőre, és hagyd teljesen kihűlni. Ne töltsd őket melegen, mert a lekvár megfolyhat.

    A papírtörlő gyorsan felszívja az olajat – ne hagyd őket sokáig rajta, hogy ne ázzanak vissza.

    5

    Habzsák segítségével a közepükre nyomj egy adag sűrű meggylekvárt, majd szórd meg porcukorral. Azonnal tálalható.

    Használj sűrű állagú, kevésbé folyós meggylekvárt, hogy szépen tartsa a formáját a zeppolén.