Nyers bölĂ©nyhĂșs steak vĂĄgĂĄsok fƱszerekkel fa deszkĂĄn

BölĂ©nyhĂșs – PrĂ©mium fehĂ©rjeforrĂĄs a vadon erejĂ©bƑl

Nyers bölĂ©nyhĂșs steak vĂĄgĂĄsok fƱszerekkel fa deszkĂĄn

A bölĂ©nyhĂșs a modern konyha egyik legnemesebb Ă©s legegĂ©szsĂ©gesebb vörös hĂșs alternatĂ­vĂĄja. A vadon Ă©lƑ vagy fenntarthatĂł körĂŒlmĂ©nyek között tenyĂ©sztett bölĂ©nyek hĂșsa gazdag Ă­zvilĂĄggal, alacsony zsĂ­rtartalommal Ă©s kiemelkedƑ tĂĄpanyagtartalommal rendelkezik. A bölĂ©nyhĂșs egyre nĂ©pszerƱbb vĂĄlasztĂĄs azok körĂ©ben, akik egĂ©szsĂ©ges, mĂ©gis Ă­zletes fehĂ©rjeforrĂĄst keresnek.

A bölĂ©nyhĂșs jellemzƑi

A bölĂ©nyhĂșs mĂ©lybordĂł szĂ­ne, finom mĂĄrvĂĄnyozottsĂĄga Ă©s termĂ©szetes, enyhĂ©n Ă©deskĂ©s Ă­ze teszi kĂŒlönlegessĂ©. Állaga hasonlĂł a marhĂĄhoz, azonban sokkal sovĂĄnyabb, Ă­gy kevesebb zsĂ­rt tartalmaz, miközben fehĂ©rjetartalma kiemelkedƑ. KivĂĄlĂł alapanyag steak, pörkölt vagy grillĂ©telek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez.

FelhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gek

  • Steak: Közepesen ĂĄtsĂŒtve a legĂ­zletesebb, sĂłval, borssal Ă©s fokhagymĂĄval fƱszerezve.
  • Grill: Vastagabb szeletek alacsony hƑfokon grillezve megƑrzik szaftossĂĄgukat.
  • PĂĄrolt Ă©telek: PörköltkĂ©nt vagy vadragukĂ©nt is tökĂ©letesen megĂĄllja a helyĂ©t.

A leggyakrabban hasznĂĄlt fƱszerek: rozmaring, bors, fokhagyma, babĂ©rlevĂ©l – ezek jĂłl harmonizĂĄlnak a hĂșs termĂ©szetes Ă­zĂ©vel.

TĂĄpĂ©rtĂ©k Ă©s egĂ©szsĂ©gi elƑnyök

A bölĂ©nyhĂșs kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs mindazok szĂĄmĂĄra, akik magas fehĂ©rjetartalmĂș, de alacsony zsĂ­rtartalmĂș hĂșsfĂ©lĂ©t keresnek. Gazdag B12-vitaminban, vasban, cinkben Ă©s szelĂ©nben, Ă­gy tĂĄmogatja az immunrendszert, az idegrendszert Ă©s a sejtek regenerĂĄlĂłdĂĄsĂĄt.

  • FehĂ©rje: TĂĄmogatja az izomĂ©pĂ­tĂ©st Ă©s a szövetek helyreĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt.
  • Vas: SegĂ­t a vĂ©r oxigĂ©nszĂĄllĂ­tĂł kĂ©pessĂ©gĂ©nek javĂ­tĂĄsĂĄban.
  • B12-vitamin: KulcsfontossĂĄgĂș az idegrendszer Ă©s a vĂ©rkĂ©pzĂ©s szempontjĂĄbĂłl.

TĂĄrolĂĄs Ă©s elƑkĂ©szĂ­tĂ©s

Friss bölĂ©nyhĂșs 0–4 °C között hƱtve 3–4 napig eltarthatĂł. Hosszabb tĂĄrolĂĄs esetĂ©n fagyasztva ajĂĄnlott, akĂĄr 8–10 hĂłnapig is megƑrzi minƑsĂ©gĂ©t. A sĂŒtĂ©s elƑtti pihentetĂ©s, illetve a szĂĄrazpĂĄc vagy marinĂĄd hasznĂĄlata segĂ­ti a textĂșra Ă©s Ă­z gazdagĂ­tĂĄsĂĄt.

A bölĂ©nyhĂșs prĂ©mium vĂĄlasztĂĄs azoknak, akik a klasszikus marhahĂșsnĂĄl egĂ©szsĂ©gesebb alternatĂ­vĂĄt keresnek anĂ©lkĂŒl, hogy kompromisszumot kellene kötniĂŒk az Ă­z vagy a minƑsĂ©g terĂ©n.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g bölĂ©nyhĂșsban:
KalĂłria: 143 kcal
Fehérje: 21.2 g
ZsĂ­r: 2.4 g
TelĂ­tett zsĂ­r: 0.9 g
Szénhidråt: 0 g
Cukor: 0 g
Koleszterin: 62 mg
NĂĄtrium: 55 mg
KĂĄlium: 320 mg
Vas: 3.5 mg
Cink: 4.8 mg
Szelén: 33 ”g
B12-vitamin: 2.7 ”g
B6-vitamin: 0.4 mg
Niacin (B3): 7.5 mg
D-vitamin: 12 IU