Chiamag fa tálkában és fakanálban, rusztikus fa felületen

Chiamag: Az apró mag nagy ereje – Tápérték, hatás és felhasználás

Chiamag fa tálkában és fakanálban, rusztikus fa felületen

A chiamag (Salvia hispanica) az egyik legismertebb szuperélelmiszer, amely kis mérete ellenére rendkívüli tápanyagtartalommal bír. A chiamag magas omega-3 zsírsav-, rost- és fehérjetartalommal rendelkezik, gluténmentes, és könnyen beilleszthető bármilyen étrendbe.

Miért ilyen népszerű a chiamag?

A chiamag rendkívül sokoldalú alapanyag, amely nedvesség hatására gélszerű állagot vesz fel, így kiváló alapja lehet pudingoknak, kásáknak vagy sűrítőanyagnak is.

  • Omega-3 zsírsavak: különösen alfa-linolénsav (ALA) – növényi eredetű gyulladáscsökkentő hatású zsírsav.
  • Rost: elősegíti az emésztést, hosszantartó teltségérzetet ad.
  • Fehérje: kiváló növényi eredetű fehérjeforrás, vegetáriánus és vegán étrendekhez.
  • Kalcium, magnézium, vas: hozzájárul a csontozat, idegrendszer és vérképzés egészségéhez.

Chiamag felhasználása

A chiamag nem igényel főzést, de áztatva (vízben, növényi tejben) gélesedik. Használható:

  • Chiapuding készítéséhez növényi tejjel és gyümölcsökkel
  • Zabkásába, smoothie-ba keverve
  • Tojáshelyettesítőként sütésnél (1 evőkanál chia + 3 evőkanál víz = 1 „chia tojás”)
  • Salátákhoz, joghurtba, müzlibe szórva

Semleges ízű, így édes és sós ételekhez egyaránt alkalmazható. Gluténmentes, így cöliákiások is fogyaszthatják.

Egészségügyi előnyei

  • Segíti a szív- és érrendszer egészségét az omega-3 zsírsavak révén
  • Csökkenti az éhségérzetet magas rosttartalmának köszönhetően
  • Hozzájárul az emésztés szabályozásához és a vércukorszint stabilizálásához
  • Antioxidáns hatású, védi a sejteket az oxidatív stressztől

Tárolási javaslat

A chiamag száraz, fénytől védett helyen hosszú ideig eltartható. Fontos, hogy légmentesen zárva tároljuk, hogy megőrizzük frissességét és zsírsavtartalmát.

Összefoglalva a chiamag egy tápanyagdús, funkcionális alapanyag, amely ideális választás tudatos táplálkozáshoz, diétákhoz és napi tápanyagbevitel kiegészítéséhez.

Tápérték 100 g chiamagban:
Kalória: 486 kcal
Fehérje: 16.5 g
Zsír: 30.7 g
– ebből omega-3 (ALA): ~17 g
Szénhidrát: 42.1 g
– ebből cukor: 0.0 g
Rost: 34.4 g
Kalcium: 631 mg
Vas: 7.7 mg
Magnézium: 335 mg
Kálium: 407 mg
Cink: 4.6 mg
E-vitamin: 0.5 mg
Koleszterin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 54 IU