A citromsav (E330) egy természetes szerves sav, amelyet főként citrusfélékből – leginkább citromból – nyernek ki vagy mikrobiológiai fermentációval állítanak elő. Finom, kristályos, fehér por formájában használják savasító, tartósító és antioxidáns hatása miatt az élelmiszeriparban és háztartásokban egyaránt.
A citromsav fő funkciója az élelmiszerek savasságának szabályozása és tartósítása. Emellett gátolja a fémionok oxidációját, így megelőzi a termékek barnulását és megőrzi a színüket, ízüket.
A citromsav sokféleképpen alkalmazható a gasztronómiában és azon túl is:
A citromsav ideális étkezési savanyító alternatíva citromlé helyett, mivel koncentráltabb, jobban adagolható, és hosszabb ideig eltartható. Különösen hasznos ott, ahol savasságra van szükség, de nedvesség nem kívánatos (pl. habcsók, porital).
A citromsav száraz, hűvös, fénytől védett helyen jól eltartható. Bár természetes eredetű, nagy mennyiségben alkalmazva irritálhatja a bőrt vagy nyálkahártyát, ezért mindig mértékkel használd.
A citromsav sokkal több mint egyszerű savanyító – sokrétűen használható, természetes összetevő, amely éppúgy helyet kap a befőttespolcon, mint a tisztítószerek között.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.