Citromsav finom kristályos por formájában kis tálban és fakanálon

Citromsav – Sokoldalú savanyító és természetes tartósítószer

Citromsav finom kristályos por formájában kis tálban és fakanálon

A citromsav (E330) egy természetes szerves sav, amelyet főként citrusfélékből – leginkább citromból – nyernek ki vagy mikrobiológiai fermentációval állítanak elő. Finom, kristályos, fehér por formájában használják savasító, tartósító és antioxidáns hatása miatt az élelmiszeriparban és háztartásokban egyaránt.

Miért használjuk a citromsavat?

A citromsav fő funkciója az élelmiszerek savasságának szabályozása és tartósítása. Emellett gátolja a fémionok oxidációját, így megelőzi a termékek barnulását és megőrzi a színüket, ízüket.

Felhasználási területek

A citromsav sokféleképpen alkalmazható a gasztronómiában és azon túl is:

  • Befőttek, lekvárok, szörpök savanyítására
  • Savanyúságokhoz, fermentált zöldségekhez
  • Szénsavas italok, üdítők, porlevesek összetevőjeként
  • Házi mosószerek, vízkőoldók, tisztítószerek készítéséhez

Konyhai alkalmazása

A citromsav ideális étkezési savanyító alternatíva citromlé helyett, mivel koncentráltabb, jobban adagolható, és hosszabb ideig eltartható. Különösen hasznos ott, ahol savasságra van szükség, de nedvesség nem kívánatos (pl. habcsók, porital).

Tárolás és biztonság

A citromsav száraz, hűvös, fénytől védett helyen jól eltartható. Bár természetes eredetű, nagy mennyiségben alkalmazva irritálhatja a bőrt vagy nyálkahártyát, ezért mindig mértékkel használd.

A citromsav sokkal több mint egyszerű savanyító – sokrétűen használható, természetes összetevő, amely éppúgy helyet kap a befőttespolcon, mint a tisztítószerek között.

Tápérték 100 g citromsavban:
Kalória: 0 kcal
Fehérje: 0 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 0 g
Cukor: 0 g
Rost: 0 g
Nátrium: 0 mg
Kálium: 0 mg
Kalcium: 0 mg
Magnézium: 0 mg
Vas: 0 mg
Cink: 0 mg
B1-vitamin: 0 mg
B2-vitamin: 0 mg
B3-vitamin: 0 mg
B6-vitamin: 0 mg
Folsav: 0 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU