A csontvelő az egyik legősibb, mégis újra felfedezett húsipari alapanyag, amely rendkívül gazdag zsiradékban és mikrotápanyagokban. A hagyományos konyhákban gyakran használták sűrítőként, ízfokozóként vagy önálló ételként is.
A marha vagy sertés csontjaiból kinyert velő krémes, enyhén zselés állagú, világos rózsaszínű vagy sárgás színű belsőség. Általában csöves csontokból nyerik ki – például lábszárcsontból vagy gerincből. Legnépszerűbb elkészítési módja a sütés vagy főzés, de pástétomként vagy levesek részeként is alkalmazható.
A csontvelőt sütés előtt sóval, borssal, citromlével vagy fokhagymával lehet fűszerezni. Fontos, hogy ne süssük túl, mivel könnyen megolvad és elveszíti jellegzetes krémes textúráját.
A csontvelő főként zsírból áll, de emellett tartalmaz kollagént, glicint, foszfort, kalciumot, E-vitamint és K2-vitamint. A kollagén jótékonyan hat az ízületekre, bőrre, körmökre és emésztőrendszerre.
Magas <strongenergiaértéke miatt kisebb adagban is laktató, különösen ketogén vagy alacsony szénhidráttartalmú étrendben ideális. A természetes zsírok jelenléte támogatja a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.
A nyers csontvelő 0–4 °C-on hűtve 1–2 napig őrzi meg frissességét. Fagyasztva akár 3–4 hónapig is eltartható, és lassan kiengedve újra felhasználható. Érdemes légmentesen zárható dobozban vagy fóliába csomagolva tárolni.
A csontvelő a hagyomány és tápérték elegye – konyhai reneszánsza garantált az egészségtudatos táplálkozásban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.