Fehér shimeji gombák szeletelve és megtisztítva vágódeszkán

Fehér shimeji gomba – Finom textúra és umami íz az ázsiai konyhából

Fehér shimeji gombák szeletelve és megtisztítva vágódeszkán

A fehér shimeji gomba (Hypsizygus tessellatus) az egyik legnépszerűbb ázsiai termesztett gombaféle, melynek világos színű változata különösen kedvelt Japánban, Koreában és Kínában. Kalapja halvány, krémfehér, tönkje hosszúkás és roppanós. Íze nyersen enyhén kesernyés, de főzés után diós, enyhén vajas umami karaktert nyer.

Az európai és hazai konyhákban is egyre gyakrabban alkalmazzák wokos ételekben, levesekben, rizses fogásokban. A fehér shimeji egyben szemet gyönyörködtető és tápláló alapanyag, amely hőkezelés hatására lágy, mégis karakteres állagot biztosít.

Felhasználása a konyhában

A fehér shimeji gomba sokoldalúan elkészíthető, különösen jól illik fűszeres, sós-savanykás ázsiai mártásokhoz, de semlegesebb ételekben is remekül működik:

  • Wokban pirítva: szójaszósszal, fokhagymával, gyömbérrel és zöldségekkel.
  • Levesekben: miso leves, ramen vagy ázsiai zöldségleves részeként.
  • Tésztákban és rizsételekben: jól kombinálható tojással, tofuval, csirkehússal.
  • Serpenyőben párolva: vajjal vagy olajjal finom, roppanós köret.
  • Előételekben: antipastiként vagy salátákban meleg gombás elemként.

Tisztítása során elegendő a gyökérszerű alsó részt levágni, majd a gombát szétválasztani és gyorsan leöblíteni. Ne áztassuk, hogy megőrizze roppanós textúráját.

Tápanyagtartalma és élettani hatása

A fehér shimeji gomba diétás és tápanyagban gazdag alapanyag, amely a vegetáriánus és vegán étrendbe is kiválóan beilleszthető. Jellemző tulajdonságai:

  • Alacsony kalóriatartalom: ideális fogyókúrához vagy könnyű ételekhez.
  • Fehérjében gazdag: különösen növényi étrend kiegészítőjeként hasznos.
  • B-vitamin komplex: idegrendszeri és anyagcsere-folyamatok támogatására.
  • Antioxidáns hatás: poliszacharidok révén védheti a sejteket.
  • Kálium, foszfor, réz: hozzájárul a szív- és érrendszer, valamint a csontozat egészségéhez.

Immunerősítő, gyulladáscsökkentő és májvédő tulajdonságait az ázsiai orvoslás is régóta ismeri.

Tárolás és felhasználási tanácsok

Hűtőszekrényben 3–5 napig frissen tartható, lehetőség szerint ne bontsuk fel a csomagolását idő előtt. Fagyasztani nem ajánlott, de frissen felhasználva megőrzi ropogós állagát és gazdag aromáját.

A fehér shimeji gomba ideális választás azok számára, akik könnyen elkészíthető, dekoratív és tápanyagban gazdag gombafélét keresnek – nemcsak ázsiai fogásokhoz.

Tápérték 100 g fehér shimeji gombában:
Kalória: 34 kcal
Fehérje: 2.7 g
Zsír: 0.3 g
Szénhidrát: 5.4 g
Cukor: 1.1 g
Rost: 2.3 g
Kálium: 370 mg
Foszfor: 83 mg
Nátrium: 6 mg
Kalcium: 5 mg
Magnézium: 9 mg
Réz: 0.24 mg
B2-vitamin: 0.20 mg
B3-vitamin: 3.7 mg
B6-vitamin: 0.07 mg
Folsav: 17 µg
D-vitamin: 4 IU
C-vitamin: 1.6 mg