Fermentált és szárított kakaóbab, feltört terméshéjjal és kakaóbabtörettel rusztikus felületen

Kakaóbab – Az antioxidánsban gazdag szuperalapanyag a csokoládé mögött

Fermentált és szárított kakaóbab, feltört terméshéjjal és kakaóbabtörettel rusztikus felületen

A kakaóbab a Theobroma cacao fa termésének magja, amely az emberiség egyik legrégebben használt természetes alapanyaga. A csokoládé készítésének alapját képező fermentált és szárított kakaóbabok nemcsak az édességek világában bírnak jelentőséggel, hanem a táplálkozástudományban is szuperélelmiszerként tartják számon.

A nyers kakaóbab kesernyés, földes ízvilágú, és intenzív aromáját a fermentálási és szárítási eljárás után nyeri el. A babokat gyakran pörkölik, majd törik (kakaóbabtöret), vagy őrlik (kakaómassza, kakaópor). Ezek az állapotok különböző gasztronómiai célokra használhatók – legyen szó csokoládékészítésről, sütésről vagy akár nyers vegán desszertekről.

A kakaóbab tápanyagtartalma és egészségügyi előnyei

  • Magas antioxidáns-tartalom: különösen flavonoidokban és polifenolokban gazdag, amelyek segítenek a szabad gyökök semlegesítésében.
  • Vas- és magnéziumforrás: támogatja a vérképzést és az idegrendszert.
  • Természetes teobromin- és koffeinforrás: enyhe élénkítő hatással bír, de kíméletesebb, mint a kávé.
  • Hangulatjavító hatás: tartalmaz triptofánt, amely a szerotonin előanyaga, így segíthet javítani a közérzetet.
  • Rosttartalom: segíti az emésztést és a teltségérzet kialakulását.

Kakaóbab felhasználása a konyhában

A kakaóbabtöret kiváló díszítő és ízesítő elem granolákban, zabkásákban, müzlikben és smoothie-kban. A pörkölt vagy nyers kakaóbab egyaránt alkalmas energiaszeletekhez, nyers édességekhez vagy csokoládékészítéshez. Intenzív íze miatt kis mennyiségben is domináns hatást ér el.

A feldolgozatlan kakaóbab esetében ajánlott rövid áztatás vagy pörkölés, hogy az emészthetőség és az íz javuljon. A nyers kakaóbabok bio minőségben is elérhetők, és gyakran használják egészségtudatos étrendek részeként.

Tárolási tudnivalók

A kakaóbabot száraz, hűvös, fénytől védett helyen kell tárolni, légmentesen zárható edényben, hogy megőrizze aromáját és ne szívja magába a nedvességet. Hosszabb ideig tárolva hűtőszekrényben is tartható, főleg melegebb klímák esetén.

Összefoglalva, a kakaóbab nemcsak a csokoládé lelke, hanem önállóan is egyedülálló, tápanyagdús és sokoldalúan felhasználható alapanyag.

Tápérték 100 g nyers kakaóbabban:
Kalória: 600 kcal
Fehérje: 13.5 g
Zsír: 52.5 g
Szénhidrát: 18.0 g
Cukor: 1.5 g
Rost: 15.0 g
Koffein: 0.25 g
Teobromin: 1.2 g
Magnézium: 500 mg
Vas: 13.9 mg
Kálium: 700 mg
Kalcium: 128 mg
Foszfor: 734 mg
B1-vitamin: 0.1 mg
B2-vitamin: 0.2 mg
B3-vitamin: 2.2 mg
E-vitamin: 0.6 mg
Folsav: 32 µg