A libahús az egyik legkarakteresebb ízű és legnagyobb múlttal rendelkező húsféle a gasztronómiában. Hazánkban is mélyen gyökerezik a libával kapcsolatos étkezési hagyomány, különösen a Márton-napi ünnepek idején. A liba húsa sötétebb, zsírosabb, de rendkívül ízletes, ezért kiváló alapanyag ünnepi és különleges fogásokhoz.
Legismertebb részei a libacomb és a libamell, de a belsőségek, valamint a libazsír is rendkívül értékes a hagyományos konyhában. A liba húsa lassabb sütést igényel, amely alatt a zsír kiolvad, a hús pedig omlóssá válik.
A libamell ideális sütve vagy grillezve, különösen, ha ropogós bőrrel készül. A libacomb lassú sütéssel, konfitálva válik igazán omlóssá. A libazsír pedig nemcsak az egyik legfinomabb zsiradék, hanem tartósító szerepe is van – régen ezzel tették el a sült libahúst hosszabb időre.
Jellemző libás fogások:
Bár a libahús zsírosabb más szárnyasokhoz képest, a benne található egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak miatt mérsékelt fogyasztása nem csak ízletes, de értékes is lehet. 100 gramm libamell (bőr nélkül) kb. 170–190 kcal-t tartalmaz, míg bőrrel együtt ez az érték 350–400 kcal is lehet.
A hús kiváló vasforrás, így különösen ajánlott vérszegénység esetén. Emellett sok benne a cink, foszfor, B1-, B3-, B6- és B12-vitamin, amelyek elengedhetetlenek az idegrendszer és anyagcsere megfelelő működéséhez.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.