Friss lóbab hüvelyek és kifejtett bab szemek rusztikus felületen

Lóbab – A fehérjedús, elfeledett hüvelyes visszatér a konyhába

Friss lóbab hüvelyek és kifejtett bab szemek rusztikus felületen

A lóbab (más néven fava bab vagy széles bab) egy ősi hüvelyes, amely egyre népszerűbb a modern, egészségtudatos étrendekben. Jelentős fehérjetartalma és rostban gazdag összetétele miatt ideális alapanyag vegetáriánusok és vegánok számára is.

A lóbab vastag, zöld hüvelyben található, és a hüvelyből kifejtve, főzve vagy párolva fogyasztható. Íze diós, enyhén édeskés, ami jól illik salátákba, pürékbe, krémekbe vagy akár főzelékbe is.

A lóbab előnyei és felhasználása

  • Gazdag növényi fehérjében – kiváló húshelyettesítő
  • Rosttartalma segíti az emésztést és csökkenti a koleszterinszintet
  • Gazdag vasban, folsavban és magnéziumban, ami támogatja a vérképzést és az idegrendszert
  • Alacsony glikémiás indexű, így cukorbetegek számára is megfelelő

A lóbab sokoldalúan felhasználható: főzve, párolva, pürésítve vagy salátákba keverve. A friss lóbab rövid főzést igényel, míg a szárított változatot áztatni szükséges főzés előtt. Fűszerezésnél jól illik hozzá fokhagyma, petrezselyem, citromlé, olívaolaj és kömény is.

Tárolás és előkészítés

Friss állapotban a lóbab hűtőben 2-3 napig eltartható. A hüvelyek eltávolítása után ajánlott a külső héját is lehúzni, így puhább, krémesebb textúrájú végeredményt kapunk főzés után.

A lóbab nemcsak finom, de értékes tápanyagforrás is, így méltán tér vissza az egészséges konyhákba.

Tápérték 100 g főtt lóbabban:
Kalória: 88 kcal
Fehérje: 7.6 g
Zsír: 0.7 g
Szénhidrát: 18.1 g
Cukor: 1.8 g
Rost: 7.5 g
Nátrium: 5 mg
Kálium: 332 mg
Kalcium: 36 mg
Magnézium: 43 mg
Vas: 1.5 mg
Cink: 1 mg
B1-vitamin: 0.13 mg
B2-vitamin: 0.14 mg
B3-vitamin: 1.5 mg
B6-vitamin: 0.03 mg
Folsav: 104 µg
A-vitamin: 14 IU
C-vitamin: 1.4 mg
D-vitamin: 0 IU