A szumák (Rhus) egy különleges fűszer, amelyet a közel-keleti és mediterrán konyhákban széles körben használnak. A szumák bogyója gazdag savanykás ízével és élénk piros színével különleges aromát ad az ételeknek.
Ez a fűszer különösen salátákban, húsokban, pörköltekben és különféle mártásokban találkozhat, de teák és italok ízesítésére is alkalmas. A szumákot gyakran citromlé helyettesítőjeként használják az ételek frissítésére.
A szumák nemcsak ízesítő, hanem jótékony hatással is van a szervezetre. Segíthet az emésztés javításában, gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek a szabad gyökök elleni harcban, és támogathatják az immunrendszert is. Ezen kívül gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Bár a szumák rendkívül egészséges fűszer, fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, mivel túlzott mennyiségben irritálhatja a gyomrot. A megfelelő mennyiségben való fogyasztása azonban rendkívül előnyös lehet a szervezet számára.
A szumák nemcsak finom, de egészséges választás is lehet a konyhában, így érdemes megismerkedni vele és felhasználni a napi étkezésekben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.