VĂ©rnarancs szelet, Ă©lĂ©nk piros hĂșs Ă©s friss textĂșra

Mindent a vĂ©rnarancsrĂłl – A fajtĂĄja, Ă­ze Ă©s felhasznĂĄlĂĄsa

VĂ©rnarancs szelet, Ă©lĂ©nk piros hĂșs Ă©s friss textĂșra

A vĂ©rnarancs egy kĂŒlönleges narancsfajta, amely sötĂ©tvörös vagy rĂłzsaszĂ­nes hĂșssal rendelkezik, Ă©s az Ă©des-savas Ă­zĂ©vel vĂĄlt nĂ©pszerƱvĂ©. A vĂ©rnarancs az egyik legĂ­zletesebb Ă©s legfrissebb citrusfajta, amely tökĂ©letes kiegĂ©szĂ­tƑje lehet szĂĄmos Ă©tkezĂ©snek.

A vĂ©rnarancs hĂșstĂłl fĂŒggƑen lehet Ă©lĂ©nk piros vagy mĂ©lybordĂł, Ă©s az Ă­ze Ă©desebb, mint a hagyomĂĄnyos narancsĂ©. A vĂ©rnarancs gazdag C-vitaminban, antioxidĂĄnsokban, Ă©s hozzĂĄjĂĄrulhat az egĂ©szsĂ©g megƑrzĂ©sĂ©hez, beleĂ©rtve a bƑr vĂ©delmĂ©t Ă©s az immunrendszer erƑsĂ­tĂ©sĂ©t.

A vérnarancs felhasznålåsa

A vĂ©rnarancs szĂ©leskörƱen felhasznĂĄlhatĂł a konyhĂĄban. Frissen fogyasztva remek vĂĄlasztĂĄs salĂĄtĂĄkhoz, smoothie-khoz, vagy akĂĄr gyĂŒmölcslevekhez is. Emellett desszertekhez, lekvĂĄrokhoz Ă©s szĂłszokhoz is hasznĂĄlhatĂł. A vĂ©rnarancs gyĂŒmölcse tökĂ©letes Ă­zesĂ­tƑje lehet sĂŒtemĂ©nyeknek, mint pĂ©ldĂĄul a tortĂĄknak Ă©s pitĂ©knek.

A vĂ©rnarancs egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A vĂ©rnarancs tele van tĂĄpanyagokkal, kĂŒlönösen C-vitaminnal, amely fontos szerepet jĂĄtszik az immunrendszer tĂĄmogatĂĄsĂĄban Ă©s a bƑr egĂ©szsĂ©gĂ©nek megƑrzĂ©sĂ©ben. Emellett antioxidĂĄnsokat, pĂ©ldĂĄul flavonoidokat tartalmaz, amelyek segĂ­thetnek csökkenteni a gyulladĂĄsokat Ă©s vĂ©delmet nyĂșjtanak a szabad gyökök ellen.

A vérnarancs a konyhåban

A vĂ©rnarancs Ă­ze Ă©s szĂ­ne kivĂĄlĂłan alkalmas kĂŒlönfĂ©le Ă©tkezĂ©sekhez, italokhoz Ă©s desszertekhez. Friss gyĂŒmölcskĂ©nt hasznĂĄlva gazdagĂ­tja a reggeli italokat Ă©s frissĂ­tƑ hatĂĄssal bĂ­r. Emellett a vĂ©rnarancs hĂ©ja is felhasznĂĄlhatĂł kĂŒlönfĂ©le Ă©dessĂ©gek dĂ­szĂ­tĂ©sĂ©re.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 47 kcal
Fehérje: 0.9 g
ZsĂ­r: 0.2 g
Szénhidråt: 11.7 g
Cukor: 9.4 g
Rost: 2.4 g
C-vitamin: 53 mg
Vas: 0.3 mg
KĂĄlium: 200 mg
Kalcium: 40 mg
Magnézium: 12 mg
A-vitamin: 12 IU
Folsav: 25 ”g
B1-vitamin: 0.04 mg
B2-vitamin: 0.05 mg
B3-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
D-vitamin: 0 IU