A pektin egy természetes eredetű poliszacharid, amelyet főként almából, citrusfélékből nyernek ki. Elsősorban zselésítő és sűrítő anyagként használják lekvárok, dzsemek, zselék és más édesipari termékek készítéséhez. A pektin egy olyan rostféle, amely vízzel érintkezve gélt képez, így ideális állományjavító.
Amikor a pektin savas közegben (pl. citromlé, almasav) és megfelelő cukortartalom mellett melegítve aktiválódik, zselés állagot hoz létre. Ez az alapja a lekvárok és dzsemek természetes besűrítésének – hozzáadott zselatin nélkül.
A pektin kiválóan alkalmazható:
Adagolása jellemzően: 10–15 g pektin 1 kg gyümölcshöz, a gyümölcs savtartalmától és a kívánt zselés állagtól függően.
A pektin vízoldékony rost, amely hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez, a bélflóra támogatásához, és a vércukorszint stabilizálásához. Emésztéssegítő hatású, prebiotikumként is működik.
Száraz, hűvös helyen tárolva a pektin por hosszú ideig eltartható. Légmentesen zárt edényben kell tartani, mivel a nedvesség csökkentheti a zselésítő képességét.
A pektin egy természetes, növényi alapú zselésítő, amely kiválóan helyettesíti az állati eredetű zselatint, és ideális megoldás lekvárokhoz, édességekhez és egészségtudatos receptekhez.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.