A mandulatejet egy lábasban kezdjük melegíteni, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Folyamatosan kevergetve melegítsük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
A mandulatejet nem szabad forralni, csak melegíteni, hogy ne veszítse el ízét.
A lisztet és az almapektint egy kis tálban keverjük össze, majd fokozatosan adjuk hozzá a mandulatejhez, és keverjük csomómentesre. Folyamatosan keverjük, hogy sűrűsödjön és pudingos állagú legyen.
Ha a keverék csomósodik, használjunk botmixeret, hogy simára pürésítsük.
Amikor a puding sűrűsödött, vegyük le a tűzről, és adjunk hozzá citromlevet, majd hagyjuk kihűlni.
A citromlé segít, hogy a puding friss ízű maradjon.
Közben a vegán filo tésztát egy tiszta munkafelületen kiterítjük, és egyesével, vékony rétegekkel egy előkészített tepsibe rakjuk. Minden egyes tészta réteget kenjünk meg egy kevés olajjal, hogy a tészta ne száradjon meg.
A tésztát óvatosan kell kezelni, hogy ne szakadjon el. Mivel a filo tészta nagyon vékony, érdemes két-három réteget is használni.
Miután minden tészta réteg a formában van, öntsük bele a kihűlt pudingot, és egyenletesen simítsuk el.
Ha szeretnénk, a puding tetejét egy kis fahéjjal is megszórhatjuk.
Fedjük be újabb rétegekkel a tésztát, és az utolsó réteg után vágjuk a tésztát kis négyzetekre.
A vágás segít, hogy a tészta egyenletesen süljön meg és ne puffadjon fel túlzottan.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg a tészta szép aranybarna színt kap és ropogós lesz.
Ha a tészta túl gyorsan pirul, érdemes letakarni egy alufóliával, hogy ne égjen meg.
Amikor elkészült, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral, és tálaljuk.
A galaktobourekot frissen, de akár hidegen is élvezhetjük, mivel az ízek összeérnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.