Galaktoboureko vegán változatban, mandulás pudinggal és finom filo tésztával

Galaktoboureko vegán változatban

A galaktoboureko egy klasszikus görög édesség, amely a történelem során számos változaton esett át. A tradicionális változatban tejszínt használnak, de a vegán verzió egy finom mandulás pudingot alkalmaz. Az étel a filo tésztának köszönhetően ropogós és könnyed, miközben a mandulás töltelék gazdag és ínycsiklandó. A galaktoboureko egy olyan desszert, amely nemcsak a görög konyha hagyományait őrzi, hanem a vegán étrendet is kielégíti.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
1 tekercs Vegán filo tészta
800 ml Mandulatej
150 g Cukor
1 tk. Vaníliás cukor
100 ml Szójaolaj
60 g Finom búzaliszt
1 tk. Fahéj
2 ek. Citromlé
1 tk. Almapektin

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A mandulatejet egy lábasban kezdjük melegíteni, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Folyamatosan kevergetve melegítsük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.

    A mandulatejet nem szabad forralni, csak melegíteni, hogy ne veszítse el ízét.

    2

    A lisztet és az almapektint egy kis tálban keverjük össze, majd fokozatosan adjuk hozzá a mandulatejhez, és keverjük csomómentesre. Folyamatosan keverjük, hogy sűrűsödjön és pudingos állagú legyen.

    Ha a keverék csomósodik, használjunk botmixeret, hogy simára pürésítsük.

    3

    Amikor a puding sűrűsödött, vegyük le a tűzről, és adjunk hozzá citromlevet, majd hagyjuk kihűlni.

    A citromlé segít, hogy a puding friss ízű maradjon.

    4

    Közben a vegán filo tésztát egy tiszta munkafelületen kiterítjük, és egyesével, vékony rétegekkel egy előkészített tepsibe rakjuk. Minden egyes tészta réteget kenjünk meg egy kevés olajjal, hogy a tészta ne száradjon meg.

    A tésztát óvatosan kell kezelni, hogy ne szakadjon el. Mivel a filo tészta nagyon vékony, érdemes két-három réteget is használni.

    5

    Miután minden tészta réteg a formában van, öntsük bele a kihűlt pudingot, és egyenletesen simítsuk el.

    Ha szeretnénk, a puding tetejét egy kis fahéjjal is megszórhatjuk.

    6

    Fedjük be újabb rétegekkel a tésztát, és az utolsó réteg után vágjuk a tésztát kis négyzetekre.

    A vágás segít, hogy a tészta egyenletesen süljön meg és ne puffadjon fel túlzottan.

    7

    Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg a tészta szép aranybarna színt kap és ropogós lesz.

    Ha a tészta túl gyorsan pirul, érdemes letakarni egy alufóliával, hogy ne égjen meg.

    8

    Amikor elkészült, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral, és tálaljuk.

    A galaktobourekot frissen, de akár hidegen is élvezhetjük, mivel az ízek összeérnek.