Ackee és sózott tőkehal tálalva zöldségekkel és fűszerekkel

Ackee és sózott tőkehal

A sózott tőkehal és az ackee gyümölcs egy klasszikus jamaikai étel alapját képezik, mely évszázadok óta fontos része a helyi konyhának. Az ackee az egyik legfontosabb gyümölcs Jamaicában, amelyet szigorúan a megfelelő érettségi fokon kell begyűjteni, mivel nyersen mérgező lehet. Az étel története az 1700-as évekig nyúlik vissza, amikor a jamaikaiak először kezdték el kombinálni a sózott tőkehalt az ackee gyümölccsel. Az étel a friss, gazdag ízeket és az édes-savanyú harmóniát ötvözi, amely kiválóan illik egy trópusi környezetbe. Az étel elkészítése során az ackee gyümölcs puha, vajszerű állagúvá válik, amely tökéletesen illik a sós tőkehalhoz.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Ackee gyümölcs
300 g Sózott tőkehal
50 g Vaj
1 db Hagyma
2 db Paradicsom
1 db Zöld paprika
2 gerezd Fokhagyma
1 db Piros chili
1 csipet Fekete bors
0.5 tk.
1 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sózott tőkehalat előzőleg be kell áztatni, hogy a felesleges só kioldódjon. Áztasd be hideg vízbe 1-2 órára, majd alaposan öblítsd le.

    A sózott tőkehalat érdemes több vízben átöblíteni, hogy ne legyen túl sós, de megőrzi az ízét.

    2

    A hagymát, a paradicsomot és a zöld paprikát apróra vágd fel. A fokhagymát zúzd össze, a piros chilit pedig szeleteld fel.

    A hagymát érdemes először üvegesre pirítani, hogy fokozza az étel ízét.

    3

    A vajat és olívaolajat egy nagy serpenyőben hevítsd fel. Add hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd pirítsd őket 2-3 percig, amíg üvegesek lesznek.

    A hagyma és fokhagyma pirítása során ügyelj arra, hogy ne égjenek meg, mert keserűvé válhatnak.

    4

    Ezt követően add hozzá a zöld paprikát és a paradicsomot, majd pirítsd őket 5 percig, amíg megpuhulnak.

    Ha a paradicsomok nem elég édesek, egy pici cukorral egyensúlyozhatod az ízeket.

    5

    Amikor a zöldségek megpuhultak, add hozzá a beáztatott és felaprított sózott tőkehalt. Keverd jól össze, és süsd 5-7 percig.

    Ha túl száraznak érzed, egy kevés víz vagy alaplé hozzáadásával könnyítheted a textúrát.

    6

    Végül add hozzá az apróra vágott piros chilit, fekete borsot, és sót, majd keverd össze. Pirítsd tovább egy pár percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A chili mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod, hogy enyhe vagy erősebb legyen az étel.

    7

    Tálald melegen, akár rizs vagy kenyér kíséretében.

    Ez az étel jól illik egy friss salátához is, amely segít kiegyensúlyozni az ízeket.