Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet a száraz élesztővel és a cukorral. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.
A víz ne legyen túl meleg, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A cukor segíti az élesztő aktiválódását.
Egy nagy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű búzalisztet és a sót.
A só fontos a tészta ízéhez és a glutén szerkezetének kialakításához.
Öntsd hozzá az élesztős keveréket, majd kezdd el gyúrni a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz (kb. 10-15 perc).
A tésztát alaposan gyúrd át, hogy a glutén megfelelően kialakuljon, ez biztosítja a kenyér rugalmasságát.
Takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg duplájára nő.
A meleg hely segíti a tészta kelését. Használhatsz langyos sütőt vagy egy meleg radiátort is.
Oszd a tésztát 6-8 egyenlő részre, majd formázz belőlük kerek lapokat, kb. 1 cm vastagságban.
A tésztát egyenletes vastagságúra nyújtsd, hogy egyenletesen süljenek meg.
Szórd meg a munkafelületet búzadarával, majd helyezd rá a formázott kenyérkorongokat. Hagyd pihenni további 30 percig.
A búzadara megakadályozza, hogy a tészta leragadjon a munkafelületre.
Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra, és helyezz egy forró sütőkővel vagy tepsivel ellátott rácsot a középső rácsra.
A forró sütőkő vagy tepsi segít abban, hogy a kenyér alja ropogós legyen.
Helyezd a kenyereket a forró sütőkőre vagy tepsire, és süsd őket 6-8 percig, amíg felfúvódnak és aranybarnára sülnek.
Figyeld a kenyereket sütés közben, mert a magas hőmérsékleten gyorsan megsülhetnek.
Vedd ki a kenyereket, és hagyd kihűlni rácson. Frissen, zöldségekkel vagy mártogatósokkal tálald.
A rácson hagyva a kenyerek alja nem ázik el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.