Bacalhau à Brás tányéron, a hal, tojás és zöldfűszerek keverednek

Bacalhau à Brás

A Bacalhau à Brás a portugál konyha egyik legismertebb étke, amelyet az 1800-as évek végén alkottak meg. A tőkehal a portugál étkezések alapvető hozzávalója, és ezt a fogást azóta is sokféleképpen készítik. A Bacalhau à Brás igazi comfort food, a lágy tojások és a sózott tőkehal tökéletes kombinációja. Képzeld el, ahogy a tőkehal és a tojás összesimulnak a serpenyőben, miközben az illatok betöltik a konyhát. Ezt a fogást érdemes egy jó portugál borral kísérni, és ünnepi vacsorákon is megállja a helyét.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Sólet sózott tőkehal
2 ek. Olívaolaj
50 g Vaj
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Sárgarépa
4 db Tojás
2 ek. Petrezselyem
0.5 tk.
0.25 tk. Frissen őrölt fekete bors
ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sózott tőkehalat áztasd be vízbe, hogy felpuhuljon és a só mennyisége csökkenjen. Legalább 12 órát hagyd a vízben, cseréld le a vizet 2-3 óránként.

    A tőkehal feláztatása segít abban, hogy a hal ne legyen túl sós, és könnyebben felhasználható lesz az ételben.

    2

    A tőkehalat szűrd le és szedd szálakra. A felesleges bőrt és a nagyobb csontokat távolítsd el.

    Használj kézzel szálazásra, hogy jobban irányíthasd, hogy melyik részét használod fel a halnak.

    3

    A hagymát és fokhagymát hámozd meg, majd apróra vágd. A sárgarépát hámozd meg és reszeld le.

    A hagymát finomra vágva könnyebben átsül, és édesebb ízt ad az ételnek.

    4

    Egy serpenyőben, közepes lángon hevítsd fel az olívaolajat és a vajat. Add hozzá a hagymát, majd pirítsd meg üvegesre.

    A vaj és olívaolaj keveréke gazdagabb ízt biztosít, és segít elkerülni, hogy a vaj megégjen.

    5

    Hozzáadd a reszelt sárgarépát, és pirítsd még 2-3 percig, amíg megpuhul.

    A sárgarépa enyhén édes ízt ad a tálhoz, és szép színt kölcsönöz a fogásnak.

    6

    Add hozzá a szálakra szedett tőkehalt, majd jól keverd össze. Pirítsd néhány percig, hogy a hal is átmelegedjen és a fűszerek jól összeérjenek.

    Ne süsd túl a halat, hogy ne száradjon ki.

    7

    Verd fel a tojásokat, és öntsd a tálba. Az egészet jól keverd össze, és süsd 2-3 percig, amíg a tojás meg nem sül, de még krémes marad.

    A tojások ne túl sokáig süljenek, hogy lágyak maradjanak, így krémesebb állagot kapunk.

    8

    Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel, és ízesítsd sóval és borssal.

    A friss petrezselyem friss ízt ad a fogásnak, és szép színt biztosít a tálaláskor.