Bacalhau com Natas tálalva

Bacalhau com Natas

A Bacalhau com Natas a portugál konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása, amelyet sós tőkehalból, burgonyából és krémes tejszínes mártásból készítenek. Az étel neve szó szerint \'tőkehal tejszínnel\', és gyakran készítik ünnepi alkalmakra vagy családi vacsorákra. Ez az étel a portugál gasztronómia szimbóluma, és tökéletesen ötvözi az egyszerűséget és a gazdag ízeket.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 30 perc
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Sózott tőkehal
500 g Burgonya
2 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
50 ml Olívaolaj
200 ml Tejszín
200 ml Tej
2 ek. Liszt
50 g Vaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
100 g Sajt (reszelt, például parmezán)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sózott tőkehalat áztasd hideg vízbe legalább 24 órán keresztül, közben cseréld a vizet többször, hogy eltávolítsd a felesleges sót.

    Az áztatási idő függ a tőkehal sósságától. Kóstold meg a halat áztatás közben, és ha még mindig nagyon sós, áztasd tovább.

    2

    A burgonyát hámozd meg, és vágd kis kockákra. Főzd meg sós vízben, majd szűrd le és tedd félre.

    A burgonyát ne főzd túl puhára, mert sütés közben széteshet.

    3

    A tőkehalat főzd meg forró vízben 10-15 percig, majd csöpögtesd le, és tépkedd szálakra.

    A tőkehalat ne főzd túl sokáig, mert rágós lehet.

    4

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és dinszteld meg benne az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Add hozzá a tőkehalat, és pirítsd össze őket néhány percig.

    A hagymát és fokhagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjenek meg.

    5

    Egy lábosban olvaszd meg a vajat, add hozzá a lisztet, és készíts világos rántást. Lassan add hozzá a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy sima besamel mártást kapj. Öntsd hozzá a tejszínt, és ízesítsd sóval, borssal.

    A besamel mártás készítésekor fontos, hogy folyamatosan kevergesd, hogy ne csomósodjon össze. Ha mégis csomós lenne, szűrd át egy szitán.

    6

    Egy sütőtálban rétegezd a burgonyát, a tőkehalas keveréket és a besamel mártást. Ismételd, amíg az összes hozzávaló elfogy. A tetejére szórj reszelt sajtot.

    A rétegezéskor ügyelj, hogy a tetejére besamel mártás kerüljön, hogy szép aranybarnára süljön.

    7

    Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd 25-30 percig, amíg a teteje aranybarnára sül. Tálald melegen friss salátával.

    Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.