Egy nagyobb tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá a tojásokat.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy ne legyen csomós a tészta.
Fokozatosan öntsd hozzá a tejet és a szódavizet, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes tésztát kapj.
A szódavíz lazábbá teszi a tésztát, így a palacsinták könnyebbek lesznek. Ha nincs szódavized, használhatsz sima vizet is.
Hagyd pihenni a tésztát 15-20 percig, hogy az alapanyagok jól összeérjenek.
A pihentetés segít, hogy a liszt jobban beszívja a folyadékot, és a tészta simább legyen.
Egy serpenyőt kenj ki kevés olajjal, és forrósítsd fel közepes lángon.
A serpenyőnek elég forrónak kell lennie, hogy a palacsinta ne ragadjon le, de ne is legyen túl forró, mert akkor megég.
Önts egy merőkanál tésztát a serpenyőbe, és egyenletesen oszlasd el. Süsd 2-3 percig, amíg a szélei elkezdenek elválni a serpenyőtől, majd fordítsd meg, és süsd további 1-2 percig.
A palacsintát akkor fordítsd meg, ha már aranybarna az alja és a szélei elkezdenek elválni a serpenyőtől.
Ismételd meg a folyamatot a maradék tésztával, időnként újraolajozva a serpenyőt.
Ha a palacsinták nagyon ragadnak, használj több olajat a serpenyőben.
A besamel mártáshoz olvaszd meg a vajat egy lábasban, majd add hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd világos aranybarnára.
A lisztet addig pirítsd, amíg világos aranybarna nem lesz, mert ez adja a mártásnak a finom ízét.
Fokozatosan öntsd hozzá a meleg tejet, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes mártást kapj.
Fontos, hogy a tejet fokozatosan öntsd hozzá és folyamatosan keverd a mártást, hogy ne csomósodjon össze.
Fűszerezd szerecsendióval, sóval és borssal, majd főzd 5 percig, amíg besűrűsödik.
A szerecsendió elengedhetetlen a besamel mártáshoz, de ne vidd túlzásba, mert keserűvé teheti a mártást.
A sonkát vágd apró kockákra, majd keverd a besamel mártásba.
A besamel mártásba tehetsz egy kevés szerecsendiót is, hogy még finomabb legyen.
A kész palacsintákat töltsd meg a besameles-sonkás keverékkel, majd hajtsd össze vagy tekerd fel.
Ne töltsd túl a palacsintákat, különben nehéz lesz őket feltekerni vagy összehajtani.
Helyezd a töltött palacsintákat egy sütőtálba, szórd meg reszelt sajttal, majd 180°C-on süsd 10 percig, amíg a sajt megolvad és kissé megpirul.
A sütőben való sütés helyett a palacsintákat serpenyőben is megpiríthatod, amíg a sajt megolvad.
Tálald forrón, extra reszelt sajttal megszórva.
A palacsintákat előre is elkészítheted, és tálalás előtt a sütőben felmelegítheted.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.