Bialy lengyel kenyér frissen sütve

Bialy - Lengyel kenyér

A bialy egy hagyományos lengyel péksütemény, amely a bagelhez hasonló, de anélkül készül, hogy főznék sütés előtt. Nevét Białystok városáról kapta, ahonnan ered. A bialy tésztája puha és levegős, míg a közepén lévő hagymás töltelék intenzív, gazdag ízt ad neki. A lengyel zsidó közösség egyik hagyományos kenyere volt, amely az emigrációval Amerikában is népszerűvé vált. Napjainkban a bialy egyre kedveltebb reggeli vagy uzsonnai pékáru világszerte, különösen friss sajtkrémmel vagy vajjal megkenve.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
5 g Cukor
50 g Apróra vágott hagyma
10 g Mák

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a meleg vizet, az élesztőt és a cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha 10 perc után nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és új élesztőre lesz szükséged.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős keveréket, majd gyúrd össze egy lágy, de rugalmas tésztává.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz a kenyér.

    4

    Takard le, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a tálat a sütőbe, és kapcsold be a világítást.

    5

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, majd formázz belőlük kis korongokat.

    A korongokat érdemes egyenként mérlegen lemérni, hogy biztosan egyforma méretűek legyenek.

    6

    A korongok közepét nyomd be az ujjaddal, hogy mélyedést alakíts ki bennük.

    A mélyedés legyen elég mély, hogy beleférjen a töltelék.

    7

    Töltsd meg a mélyedéseket apróra vágott hagymával, majd szórd meg mákkal.

    A hagymát előzőleg pirítsd meg egy kevés olajon, hogy édesebb legyen.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és süsd a bialy-kat 12-15 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    Sütés előtt kend meg a bialy-kat egy kevés vízzel, hogy szép fényesek legyenek.

    9

    Hagyd kihűlni rácson, majd tálald frissen vajjal vagy sajtkrémmel.

    Azonnal fogyaszd, amíg friss és puha.

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a meleg vizet, az élesztőt és a cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha 10 perc után nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és új élesztőre lesz szükséged.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős keveréket, majd gyúrd össze egy lágy, de rugalmas tésztává.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz a kenyér.

    4

    Takard le, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a tálat a sütőbe, és kapcsold be a világítást.

    5

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, majd formázz belőlük kis korongokat.

    A korongokat érdemes egyenként mérlegen lemérni, hogy biztosan egyforma méretűek legyenek.

    6

    A korongok közepét nyomd be az ujjaddal, hogy mélyedést alakíts ki bennük.

    A mélyedés legyen elég mély, hogy beleférjen a töltelék.

    7

    Töltsd meg a mélyedéseket apróra vágott hagymával, majd szórd meg mákkal.

    A hagymát előzőleg pirítsd meg egy kevés olajon, hogy édesebb legyen.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és süsd a bialy-kat 12-15 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    Sütés előtt kend meg a bialy-kat egy kevés vízzel, hogy szép fényesek legyenek.

    9

    Hagyd kihűlni rácson, majd tálald frissen vajjal vagy sajtkrémmel.

    Azonnal fogyaszd, amíg friss és puha.