Bialy lengyel kenyĂ©r frissen sĂŒtve

Bialy - Lengyel kenyér

A bialy egy hagyomĂĄnyos lengyel pĂ©ksĂŒtemĂ©ny, amely a bagelhez hasonlĂł, de anĂ©lkĂŒl kĂ©szĂŒl, hogy fƑznĂ©k sĂŒtĂ©s elƑtt. NevĂ©t BiaƂystok vĂĄrosĂĄrĂłl kapta, ahonnan ered. A bialy tĂ©sztĂĄja puha Ă©s levegƑs, mĂ­g a közepĂ©n lĂ©vƑ hagymĂĄs töltelĂ©k intenzĂ­v, gazdag Ă­zt ad neki. A lengyel zsidĂł közössĂ©g egyik hagyomĂĄnyos kenyere volt, amely az emigrĂĄciĂłval AmerikĂĄban is nĂ©pszerƱvĂ© vĂĄlt. Napjainkban a bialy egyre kedveltebb reggeli vagy uzsonnai pĂ©kĂĄru vilĂĄgszerte, kĂŒlönösen friss sajtkrĂ©mmel vagy vajjal megkenve.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 500 g BĂșzaliszt
⭕ 7 g SzĂĄraz Ă©lesztƑ
⭕ 300 ml Meleg víz
⭕ 10 g Só
⭕ 5 g Cukor
⭕ 50 g Apróra vágott hagyma
⭕ 10 g Mák

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tĂĄlban keverd össze a meleg vizet, az Ă©lesztƑt Ă©s a cukrot. Hagyd ĂĄllni 10 percig, amĂ­g az Ă©lesztƑ felfut.

    A vĂ­z ne legyen tĂșl forrĂł, mert az elpusztĂ­tja az Ă©lesztƑt. Ha 10 perc utĂĄn nem fut fel az Ă©lesztƑ, akkor valĂłszĂ­nƱleg lejĂĄrt a szavatossĂĄga, Ă©s Ășj Ă©lesztƑre lesz szĂŒksĂ©ged.

    2

    Egy nagy tålban keverd össze a lisztet és a sót.

    A lisztet Ă©rdemes ĂĄtszitĂĄlni, hogy a tĂ©szta könnyebb Ă©s levegƑsebb legyen.

    3

    Öntsd hozzĂĄ az Ă©lesztƑs keverĂ©ket, majd gyĂșrd össze egy lĂĄgy, de rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ.

    Ha a tĂ©szta tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ mĂ©g egy kevĂ©s lisztet, de ne tĂșl sokat, mert akkor kemĂ©ny lesz a kenyĂ©r.

    4

    Takard le, Ă©s hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A kelesztĂ©shez ideĂĄlis hƑmĂ©rsĂ©klet 25-28°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a tĂĄlat a sĂŒtƑbe, Ă©s kapcsold be a vilĂĄgĂ­tĂĄst.

    5

    Oszd a tĂ©sztĂĄt 8 egyenlƑ rĂ©szre, majd formĂĄzz belƑlĂŒk kis korongokat.

    A korongokat érdemes egyenként mérlegen lemérni, hogy biztosan egyforma méretƱek legyenek.

    6

    A korongok közepĂ©t nyomd be az ujjaddal, hogy mĂ©lyedĂ©st alakĂ­ts ki bennĂŒk.

    A mélyedés legyen elég mély, hogy beleférjen a töltelék.

    7

    Töltsd meg a mélyedéseket apróra vågott hagymåval, majd szórd meg måkkal.

    A hagymĂĄt elƑzƑleg pirĂ­tsd meg egy kevĂ©s olajon, hogy Ă©desebb legyen.

    8

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 220°C-ra, Ă©s sĂŒsd a bialy-kat 12-15 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒlnek.

    SĂŒtĂ©s elƑtt kend meg a bialy-kat egy kevĂ©s vĂ­zzel, hogy szĂ©p fĂ©nyesek legyenek.

    9

    Hagyd kihƱlni råcson, majd tålald frissen vajjal vagy sajtkrémmel.

    Azonnal fogyaszd, amíg friss és puha.