Bigos tálalva

Bigos

A Bigos a lengyel konyha egyik legismertebb étele, amelyet gyakran neveznek lengyel vadászlevesnek is. Ez a gazdag és ízletes egytálétel savanyú káposztából, különféle húsokból és füstölt kolbászból készül, amelyet lassú tűzön főznek órákon keresztül. A Bigos különlegessége, hogy az ízek még jobban összeérnek, ha egy éjszakát állni hagyjuk. A lengyel családokban hagyományosan téli ünnepek alkalmával készítik, és gyakran friss kenyérrel vagy főtt burgonyával tálalják.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 óra 30 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Savanyú káposzta
300 g Fejes káposzta
300 g Füstölt kolbász
300 g Marhahús
300 g Sertéshús
2 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Paradicsompüré
50 g Szárított gomba
2 db Babérlevél
200 ml Bor (száraz vörös)
2 ek. Olaj
2 tk.
1 tk. Bors
1 tk. Cukor (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A savanyú káposztát alaposan öblítsd le, majd vágd kisebb darabokra. A fejes káposztát reszeld le.

    Az öblítés segít csökkenteni a savanyú káposzta savasságát. Ha nagyon savanyú, többször is öblítsd át.

    2

    Egy nagy lábosban hevítsd fel az olajat, és pirítsd meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát.

    A hagymát és fokhagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjenek meg. Addig pirítsd, amíg üvegesek nem lesznek.

    3

    Add hozzá a feldarabolt marhahúst és sertéshúst, és pirítsd barnára minden oldalát.

    A húst magas lángon pirítsd, hogy kérget kapjon. Ne tedd egyszerre az összes húst a lábosba, mert lehűti az olajat, és a hús nem pirul, hanem főni kezd.

    4

    Tedd hozzá a szeletelt kolbászt, és keverd össze a hússal. Adj hozzá paradicsompürét, és pirítsd további 2 percig.

    Használj jó minőségű, füstölt kolbászt. A paradicsompüré segít mélyíteni az ízeket.

    5

    Add hozzá a savanyú káposztát, a fejes káposztát és a szárított gombát. Öntsd hozzá a vörösbort és annyi vizet, hogy ellepje.

    A szárított gombát előtte áztasd be meleg vízbe, hogy megpuhuljon. A gomba áztatólevét is felhasználhatod a főzéshez, mert ízesíti az ételt.

    6

    Tedd bele a babérlevelet, sózd és borsozd. Lassú tűzön főzd 2-3 órán keresztül, időnként kevergetve.

    A bigos minél tovább fő, annál finomabb lesz. Időnként keverd meg, hogy ne égjen le. Ha szükséges, adj hozzá még vizet.

    7

    Kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd további sóval, borssal vagy egy kevés cukorral. Hagyd pihenni néhány órát vagy egy éjszakát, hogy az ízek összeérjenek.

    A cukor segít kiegyensúlyozni a savanyú ízeket. A bigos másnap még finomabb, mert az ízek jobban összeérnek.

    8

    Tálald forrón, friss kenyérrel vagy főtt burgonyával.

    A bigoshoz jól illik a tejföl is.