A savanyú káposztát alaposan öblítsd le, majd vágd kisebb darabokra. A fejes káposztát reszeld le.
Az öblítés segít csökkenteni a savanyú káposzta savasságát. Ha nagyon savanyú, többször is öblítsd át.
Egy nagy lábosban hevítsd fel az olajat, és pirítsd meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
A hagymát és fokhagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjenek meg. Addig pirítsd, amíg üvegesek nem lesznek.
Add hozzá a feldarabolt marhahúst és sertéshúst, és pirítsd barnára minden oldalát.
A húst magas lángon pirítsd, hogy kérget kapjon. Ne tedd egyszerre az összes húst a lábosba, mert lehűti az olajat, és a hús nem pirul, hanem főni kezd.
Tedd hozzá a szeletelt kolbászt, és keverd össze a hússal. Adj hozzá paradicsompürét, és pirítsd további 2 percig.
Használj jó minőségű, füstölt kolbászt. A paradicsompüré segít mélyíteni az ízeket.
Add hozzá a savanyú káposztát, a fejes káposztát és a szárított gombát. Öntsd hozzá a vörösbort és annyi vizet, hogy ellepje.
A szárított gombát előtte áztasd be meleg vízbe, hogy megpuhuljon. A gomba áztatólevét is felhasználhatod a főzéshez, mert ízesíti az ételt.
Tedd bele a babérlevelet, sózd és borsozd. Lassú tűzön főzd 2-3 órán keresztül, időnként kevergetve.
A bigos minél tovább fő, annál finomabb lesz. Időnként keverd meg, hogy ne égjen le. Ha szükséges, adj hozzá még vizet.
Kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd további sóval, borssal vagy egy kevés cukorral. Hagyd pihenni néhány órát vagy egy éjszakát, hogy az ízek összeérjenek.
A cukor segít kiegyensúlyozni a savanyú ízeket. A bigos másnap még finomabb, mert az ízek jobban összeérnek.
Tálald forrón, friss kenyérrel vagy főtt burgonyával.
A bigoshoz jól illik a tejföl is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.