Biryani marhahĂșssal gazdag, fƱszeres marhahĂșssal Ă©s basmati rizzsel, friss korianderrel Ă©s mentĂĄval dĂ­szĂ­tve.

Biryani marhahĂșssal

A Biryani egy klasszikus indiai Ă©tel, amely a mogul birodalom idejĂ©n vĂĄlt nĂ©pszerƱvĂ©. Gazdag fƱszerekkel Ă©s friss hozzĂĄvalĂłkkal kĂ©szĂŒl, Ă©s rĂ©gĂłta a tradicionĂĄlis indiai konyha alapĂ©tele. A Biryani elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nek titka a rizs Ă©s a hĂșs rĂ©tegezĂ©se, valamint a fƱszerek megfelelƑ hasznĂĄlata, amelyek kĂŒlönleges aromĂĄt adnak az Ă©telnek.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 Ăłra 15 perc
1400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Basmati rizs
⭕ 500 g MarhahĂșs (darabokra vĂĄgva)
⭕ 2 db Hagyma
⭕ 4 gerezd Fokhagyma
⭕ 3 cm Friss gyömbĂ©r
⭕ 150 ml Joghurt
⭕ 100 ml Tej
⭕ 1 cs. Friss koriander
⭕ 1 cs. Friss menta
⭕ 1 tk. KömĂ©ny
⭕ 1 cs. FahĂ©j
⭕ 2 db SzegfƱszeg
⭕ 1 tk. Lestyán
⭕ 1 tk. Kurkumapor
⭕ 2 ek. Paprika
⭕ 1 tk. Só
⭕ 3 ek. Olívaolaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A basmati rizst alaposan öblĂ­tsĂŒk le, majd ĂĄztassuk 30 percig hideg vĂ­zben. A marhahĂșst darabokra vĂĄgjuk Ă©s joghurtban, kurkumĂĄban, kömĂ©nyben, paprikĂĄban Ă©s sĂłban pĂĄcoljuk 1 ĂłrĂĄn keresztĂŒl.

    A rizst mindig jĂłl öblĂ­tsĂŒk le, hogy a kemikĂĄliĂĄk eltƱnjenek Ă©s a rizs szĂ©p, szemcsĂ©s maradjon a fƑzĂ©s vĂ©gĂ©n.

    2

    A hagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt finomra vĂĄgjuk. A gyömbĂ©rt reszeljĂŒk le. A friss koriandert Ă©s mentĂĄt aprĂ­tsuk fel.

    A koriander és menta friss ízt ad a biryaninak. Ha nem talålunk frisset, hasznålhatunk szårított våltozatot is.

    3

    Egy nagy lĂĄbasban, olĂ­vaolajon pirĂ­tsuk meg a hagymĂĄt, fokhagymĂĄt Ă©s gyömbĂ©rt, amĂ­g a hagyma ĂŒveges nem lesz.

    Ne pirĂ­tsuk tĂșl a hagymĂĄt, mert akkor keserƱvĂ© vĂĄlik. Az ĂŒveges ĂĄllapot a cĂ©l, hogy enyhe Ă©des Ă­zt adjon.

    4

    Adjuk hozzĂĄ a marhahĂșst, Ă©s pirĂ­tsuk 5-10 percig, hogy a hĂșs minden oldala megpiruljon.

    A marhahĂșs pirĂ­tĂĄsĂĄval jobban megƑrizzĂŒk az Ă­zeket, Ă©s a hĂșs szaftosabb marad.

    5

    Adjuk hozzĂĄ a fƱszereket (kömĂ©ny, fahĂ©j, szegfƱszeg, lestyĂĄn, kurkuma) Ă©s keverjĂŒk alaposan össze. FƑzzĂŒk tovĂĄbb 5 percig.

    A fƱszerek pirĂ­tĂĄsa sorĂĄn az illatuk elƑjön, Ă©s jobban felszabadĂ­tjĂĄk az aromĂĄjukat.

    6

    EzutĂĄn adjuk hozzĂĄ a tejet Ă©s a joghurtot, keverjĂŒk jĂłl össze, Ă©s fƑzzĂŒk 10-15 percig, amĂ­g a marhahĂșs megpuhul.

    A tej és joghurt kombinåciója selymes, krémes ållagot ad a biryaninak.

    7

    Közben a rizst forrĂĄsban lĂ©vƑ sĂłs vĂ­zben fƑzzĂŒk meg al dente ĂĄllagra, majd leszƱrjĂŒk.

    A rizst sose fƑzzĂŒk tĂșl, mert a biryani vĂ©gĂ©n, a kĂ©sz Ă©telben pĂĄrolĂłdni fog, Ă©s akkor lesz tökĂ©letes ĂĄllagĂș.

    8

    Egy nagy tĂĄlban, rĂ©tegezzĂŒk a rizst Ă©s a marhahĂșsos keverĂ©ket. Az utolsĂł rĂ©teg rizs legyen, majd szĂłrjuk meg friss korianderrel Ă©s mentĂĄval.

    A rĂ©tegezĂ©snĂ©l ĂŒgyeljĂŒnk arra, hogy a rizs Ă©s hĂșs egyenletesen eloszoljon.

    9

    Takarjuk le és påroljuk 10-15 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    A pårolås sorån az ízek még jobban összeérnek, és a rizs felszívja a gazdag fƱszeres szószt.