Bográcsos marhapörkölt tálalva friss kenyérrel

Bográcsos marhapörkölt

A bográcsos marhapörkölt a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása. Ez az étel a lassú főzés művészetét testesíti meg, amely során az ízek tökéletesen összeérnek. A bográcsos főzés nemcsak az étel ízvilágát teszi különlegessé, hanem az együtt töltött időt is felejthetetlenné varázsolja. Ez a recept követi a hagyományos elkészítési módot, amely generációk óta kedvelt családi összejöveteleken és ünnepi alkalmakon.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 óra 30 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 kg Marhalábszár
3 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 ek. Őrölt pirospaprika
2 db Paradicsom
2 db Zöldpaprika
3 ek. Sertészsír
1 tk.
1 csipet Bors
500 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd fel a vöröshagymát, a fokhagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát. A marhahúst kockázd fel közepes méretű darabokra.

    A hagymát apróra vágd, hogy minél hamarabb elolvadjon a zsírban. A húst egyforma kockákra vágd, hogy egyenletesen süljön.

    2

    Egy bográcsban hevítsd fel a sertészsírt, és pirítsd meg benne a hagymát üvegesre.

    A hagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg, mert keserű ízt adhat a pörköltnek. A sertészsír helyett használhatsz olajat is, de a zsír autentikusabb ízt ad.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, majd a pirospaprikát, és gyorsan keverd el, hogy ne égjen meg.

    A pirospaprika nagyon hamar megég, ezért vedd le a bográcsot a tűzről, mielőtt hozzáadod, és azonnal keverd el. Használj jó minőségű, friss pirospaprikát.

    4

    Tedd bele a húst, sózd, borsozd, és keverd alaposan össze. Hagyd, hogy a hús levet engedjen, majd párold pár percig.

    A húst alaposan sózd, mert a só segít a hús rostjainak lebontásában. A húst addig párold, amíg a leve el nem párolog.

    5

    Add hozzá a felaprított paradicsomot és zöldpaprikát, majd öntsd fel vízzel, hogy ellepje a húst.

    A paradicsom és a zöldpaprika ízt és színt ad a pörköltnek. Használhatsz konzerv paradicsomot is, ha nincs friss. A vizet fokozatosan pótold, ahogy elpárolog.

    6

    Lassú tűzön főzd a pörköltet 2-3 órán keresztül, időnként kevergetve, hogy a hús megpuhuljon és a szaft besűrűsödjön.

    A lassú főzés a titka a jó pörköltnek. Minél tovább főzöd, annál omlósabb lesz a hús. Ha a szaft túl sűrű, önthetsz hozzá egy kevés vizet.

    7

    Tálald friss kenyérrel vagy nokedlivel, és kínálj mellé savanyúságot.

    A pörköltet kínálhatod galuskával, tarhonyával vagy burgonyával is. A savanyúság segít ellensúlyozni a pörkölt gazdag ízét.