Aprítsd fel a vöröshagymát, a fokhagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát. A marhahúst kockázd fel közepes méretű darabokra.
A hagymát apróra vágd, hogy minél hamarabb elolvadjon a zsírban. A húst egyforma kockákra vágd, hogy egyenletesen süljön.
Egy bográcsban hevítsd fel a sertészsírt, és pirítsd meg benne a hagymát üvegesre.
A hagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg, mert keserű ízt adhat a pörköltnek. A sertészsír helyett használhatsz olajat is, de a zsír autentikusabb ízt ad.
Add hozzá a fokhagymát, majd a pirospaprikát, és gyorsan keverd el, hogy ne égjen meg.
A pirospaprika nagyon hamar megég, ezért vedd le a bográcsot a tűzről, mielőtt hozzáadod, és azonnal keverd el. Használj jó minőségű, friss pirospaprikát.
Tedd bele a húst, sózd, borsozd, és keverd alaposan össze. Hagyd, hogy a hús levet engedjen, majd párold pár percig.
A húst alaposan sózd, mert a só segít a hús rostjainak lebontásában. A húst addig párold, amíg a leve el nem párolog.
Add hozzá a felaprított paradicsomot és zöldpaprikát, majd öntsd fel vízzel, hogy ellepje a húst.
A paradicsom és a zöldpaprika ízt és színt ad a pörköltnek. Használhatsz konzerv paradicsomot is, ha nincs friss. A vizet fokozatosan pótold, ahogy elpárolog.
Lassú tűzön főzd a pörköltet 2-3 órán keresztül, időnként kevergetve, hogy a hús megpuhuljon és a szaft besűrűsödjön.
A lassú főzés a titka a jó pörköltnek. Minél tovább főzöd, annál omlósabb lesz a hús. Ha a szaft túl sűrű, önthetsz hozzá egy kevés vizet.
Tálald friss kenyérrel vagy nokedlivel, és kínálj mellé savanyúságot.
A pörköltet kínálhatod galuskával, tarhonyával vagy burgonyával is. A savanyúság segít ellensúlyozni a pörkölt gazdag ízét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.