Frissen sült kelet-európai bublik bagel

Bublik - Kelet-európai bagel

A bublik egy hagyományos kelet-európai péksütemény, amelyet Oroszországban, Lengyelországban és Ukrajnában is kedvelnek. A bagelhez hasonlóan először forrázzák, majd sütőben sütik, így ropogós külsőt és rágós belsőt kap. A bublik édesebb, mint a klasszikus bagel, és gyakran szezámmaggal vagy mákkal szórják meg. Történelme több száz évre nyúlik vissza, és sok család saját variációval készíti. Leginkább reggelire vagy uzsonnára fogyasztják vajjal, sajtkrémmel vagy édes feltétekkel.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
250 ml Langyos tej
7 g Száraz élesztő
30 g Kristálycukor
10 g
50 g Vaj
1 db Tojás
1000 ml Víz (forrázáshoz)
20 g Méz (forrázáshoz)
20 g Szezámmag vagy mák (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos tejet, az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.

    A tej hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl meleg, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót.

    A sót mindig a liszttel keverd össze, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.

    3

    Add hozzá az élesztős tejet, a felvert tojást és az olvasztott vajat, majd gyúrd össze, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad.

    4

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő (előmelegítve, majd kikapcsolva) vagy egy meleg radiátor közelében.

    5

    Oszd a megkelt tésztát 8 egyenlő részre, majd formázz belőlük hosszú hengereket, és kösd össze őket gyűrű alakúra.

    A hengereket egyenletes vastagságúra sodord, hogy a bublikok egyformán süljenek.

    6

    Egy nagy edényben forralj vizet, adj hozzá mézet, majd egyesével forrázd meg a bublikkat kb. 30 másodpercig mindkét oldalukon.

    A méz a vízben segít a bublikoknak szép színt kapni sütés közben. Ne forrázd túl a tésztát, mert széteshet.

    7

    Szedd ki a bublikkat egy rácsra, hagyd kicsit száradni, majd szórd meg szezámmaggal vagy mákkal.

    A magokat a forrázás után azonnal szórd rá, hogy ráragadjanak a tésztára.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és süsd a bublikkat 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg.

    9

    Hagyd kissé hűlni, majd tálald vajjal, sajtkrémmel vagy lekvárral.

    A bublik frissen a legfinomabb!