Egy kis tálban keverd össze a langyos tejet, az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.
A tej hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl meleg, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót.
A sót mindig a liszttel keverd össze, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
Add hozzá az élesztős tejet, a felvert tojást és az olvasztott vajat, majd gyúrd össze, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő (előmelegítve, majd kikapcsolva) vagy egy meleg radiátor közelében.
Oszd a megkelt tésztát 8 egyenlő részre, majd formázz belőlük hosszú hengereket, és kösd össze őket gyűrű alakúra.
A hengereket egyenletes vastagságúra sodord, hogy a bublikok egyformán süljenek.
Egy nagy edényben forralj vizet, adj hozzá mézet, majd egyesével forrázd meg a bublikkat kb. 30 másodpercig mindkét oldalukon.
A méz a vízben segít a bublikoknak szép színt kapni sütés közben. Ne forrázd túl a tésztát, mert széteshet.
Szedd ki a bublikkat egy rácsra, hagyd kicsit száradni, majd szórd meg szezámmaggal vagy mákkal.
A magokat a forrázás után azonnal szórd rá, hogy ráragadjanak a tésztára.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és süsd a bublikkat 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg.
Hagyd kissé hűlni, majd tálald vajjal, sajtkrémmel vagy lekvárral.
A bublik frissen a legfinomabb!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.