Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
A szárított élesztőt alaposan keverd el a liszttel, mielőtt a nedves hozzávalókat hozzáadnád, ezzel biztosítva az egyenletes eloszlást.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej legyen meleg, de ne forró, hogy ne ölje meg az élesztőt.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
Ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert akkor kemény lesz.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, egy picit bemelegítve, majd kikapcsolva.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A leeső tésztadarabokat gyúrd össze és nyújtsd ki újra.
A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
A második kelesztés fontos a könnyed állag eléréséhez.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Ha nincs hőmérőd, a tészta darabka teszt jól működik.
Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne tedd túl sok fánkot az olajba egyszerre, mert lehűti.
Miután a fánkok langyosra hűltek, egy habzsák segítségével töltsd meg őket buffalo berry lekvárral.
Ha nincs habzsákod, használj egy zárható zacskót, aminek a sarkát kivágod.
A fánkok tetejét porcukorral és egy kevés fahéjjal hintsd meg az extra ízélmény érdekében.
A fahéjjal óvatosan bánj, mert erőteljes íze van.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.