Cakwe fokhagymás szósszal, aranybarnára sült, ropogós falatok fokhagymás szósszal tálalva

Cakwe fokhagymás szósszal

A Cakwe a tradicionális afrikai édesség, amelyet a helyi kultúrák és háziasszonyok generációkon át finomítottak. Az étel egyszerű, de gazdag ízvilágú, és az édeskés, ropogós tésztája nagyszerűen harmonizál a fokhagymás, sós szósszal. A Cakwe titka a megfelelő olajhőmérséklet, amely segít abban, hogy a tészta kívül ropogós, belül pedig puha legyen. Kiváló választás vendégvárásra, egyedi előételként, vagy akár uzsonnára is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
100 g Vaj
20 g Élesztő
10 g Cukor
1 tk.
300 ml Meleg víz
3 db Fokhagyma
150 g Tejföl
100 ml Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Először készítsd elő a tésztát. Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt. Az élesztőt először oldd fel a meleg vízben, hogy aktiválódjon.

    Fontos, hogy a víz ne legyen túl forró, különben az élesztő elpusztulhat. A víz hőmérséklete legyen langyos, kb. 40°C.

    2

    Add hozzá a liszthez az olvasztott vajat és a vízben feloldott élesztőt. Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis extra lisztet, hogy a tészta ne legyen túl ragacsos.

    A tészta akkor jó, ha könnyen elválik az edény falától, de mégis rugalmas és enyhén ragadós.

    3

    Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.

    A tészta kelését segítheted, ha meleg helyre teszed, például egy meleg vízzel teli tálba, vagy egy letakart edénybe, amit a sütőben alacsony hőfokon tartasz.

    4

    Amíg kel a tészta, készítsd el a fokhagymás szószt. A fokhagymát apróra vágd, majd egy serpenyőben, közepes lángon, olajban pirítsd meg. Miután a fokhagyma megpuhult, add hozzá a tejfölt, és keverd simára.

    Ha erősebb fokhagyma ízre vágysz, nyugodtan adj hozzá extra fokhagymát.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen körülbelül 1 cm vastagságúra, majd szaggasd ki formákkal vagy vágd fel tetszőleges darabokra.

    Ha a tészta ragad, lisztezd meg a nyújtófát és a felületet is, hogy megakadályozd a ragadást.

    6

    A kiszaggatott tésztát süsd ki bő olajban, amíg aranybarna nem lesz. Ne süsd túl, mert akkor keményebbé válik.

    Mielőtt belehelyezed a tésztát az olajba, ellenőrizd, hogy elérte-e a megfelelő hőmérsékletet, úgy, hogy egy kis darabot beledobsz. Ha azonnal feljön a felszínre, akkor elérte a megfelelő hőfokot.

    7

    Tálald a megsült cakwe-t egy tálon, és kanalazd rá a fokhagymás szószt. Tálalhatod melegen, frissen, vagy hidegen is.

    A fokhagymás szósz adagolása egyéni ízlés kérdése. Ha szereted az erősebb ízeket, adj hozzá több fokhagymát.