Először készítsd elő a tésztát. Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt. Az élesztőt először oldd fel a meleg vízben, hogy aktiválódjon.
Fontos, hogy a víz ne legyen túl forró, különben az élesztő elpusztulhat. A víz hőmérséklete legyen langyos, kb. 40°C.
Add hozzá a liszthez az olvasztott vajat és a vízben feloldott élesztőt. Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis extra lisztet, hogy a tészta ne legyen túl ragacsos.
A tészta akkor jó, ha könnyen elválik az edény falától, de mégis rugalmas és enyhén ragadós.
Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A tészta kelését segítheted, ha meleg helyre teszed, például egy meleg vízzel teli tálba, vagy egy letakart edénybe, amit a sütőben alacsony hőfokon tartasz.
Amíg kel a tészta, készítsd el a fokhagymás szószt. A fokhagymát apróra vágd, majd egy serpenyőben, közepes lángon, olajban pirítsd meg. Miután a fokhagyma megpuhult, add hozzá a tejfölt, és keverd simára.
Ha erősebb fokhagyma ízre vágysz, nyugodtan adj hozzá extra fokhagymát.
A megkelt tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen körülbelül 1 cm vastagságúra, majd szaggasd ki formákkal vagy vágd fel tetszőleges darabokra.
Ha a tészta ragad, lisztezd meg a nyújtófát és a felületet is, hogy megakadályozd a ragadást.
A kiszaggatott tésztát süsd ki bő olajban, amíg aranybarna nem lesz. Ne süsd túl, mert akkor keményebbé válik.
Mielőtt belehelyezed a tésztát az olajba, ellenőrizd, hogy elérte-e a megfelelő hőmérsékletet, úgy, hogy egy kis darabot beledobsz. Ha azonnal feljön a felszínre, akkor elérte a megfelelő hőfokot.
Tálald a megsült cakwe-t egy tálon, és kanalazd rá a fokhagymás szószt. Tálalhatod melegen, frissen, vagy hidegen is.
A fokhagymás szósz adagolása egyéni ízlés kérdése. Ha szereted az erősebb ízeket, adj hozzá több fokhagymát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.