Caponata sütőtökkel és datolyával tálalva, paradicsomos szószban

Caponata sütőtökkel és datolyával

A caponata tradicionális szicíliai zöldségragu, amelyet évszázadok óta variálnak a helyi alapanyagok függvényében. A sütőtökkel és datolyával készülő változat különösen népszerű a hűvösebb hónapokban, amikor ezek az alapanyagok szezonjukat élik. A sütőtök selymes állaga és természetes édessége tökéletes párost alkot a datolya karamelles ízvilágával, mindezt egy gazdag paradicsomos szósz öleli körül. A hagyományos olívabogyó és kapribogyó sóssága harmonikusan ellensúlyozza az édességet. Technikai tipp: mindig apróra vágott, puha datolyát használj, így jobban eloszlik az ételben, és nem rágós. Képzeld el, ahogy a sütőtök sül a sütőben, illata betölti a konyhát, miközben a szósz rotyog a tűzhelyen. Ez az étel nemcsak ízletes, hanem tápláló is – tökéletes előételként, könnyű vacsoraként vagy akár egy mediterrán hidegtál részeként is. Fogyaszthatod langyosan vagy hidegen is – a másnapi íze még kerekebb.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra
960 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Sütőtök
300 g Padlizsán
150 g Vöröshagyma
300 g Paradicsom
80 g Zöld olívabogyó
30 g Kapribogyó
60 g Aszalt datolya (magozott)
40 ml Vörösborecet
15 g Méz
60 ml Extra szűz olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőtököt és a padlizsánt hámozd meg, majd vágd kb. 2 cm-es kockákra. A padlizsánt sózd meg, és tedd szűrőbe 20-30 percre, majd töröld le róla a nedvességet.

    A padlizsán kesernyésségét így csökkentheted, és kevésbé szívja magába az olajat sütés közben.

    2

    A padlizsánt és sütőtököt locsold meg olívaolajjal, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd 200°C-on kb. 30 percig, félidőben forgasd meg.

    A tökéletes karamellizálódásért ne zsúfold túl a tepsit – ha kell, süsd két részletben.

    3

    A paradicsomot forrázd le, hámozd meg, kockázd fel. A vöröshagymát vékonyra szeleteld, és olívaolajon párold üvegesre.

    A hámozott paradicsom selymesebb szószt eredményez – a szószban nem lesznek kellemetlen héjdarabok.

    4

    Add hozzá a paradicsomot a hagymához, majd főzd 10 percig. Ezután keverd bele a kapribogyót, olívabogyót, apróra vágott datolyát, mézet és ecetet.

    A datolya természetes édességet ad a szósznak, külön cukorra nincs is szükség.

    5

    Add hozzá a sült padlizsánt és sütőtököt, majd óvatosan keverd össze. Sózd, borsozd ízlés szerint, és főzd még 5 percig alacsony lángon.

    A sütőtök puhasága miatt óvatosan keverd, hogy ne törjön össze – rázd inkább a serpenyőt.

    6

    Vedd le a tűzről, és hagyd langyosra hűlni. Friss ciabattával vagy pirított kenyérrel tálald, akár hidegen is fogyasztható.

    Hűtőben tárolva másnapra még intenzívebb lesz az íze – ideális előre elkészíteni.