Cassoulet bárányhússal, egytálétel babbal és kolbásszal

Cassoulet Bárányhússal

A Cassoulet a francia konyha egyik legismertebb egytálétele, amely gazdag ízvilágával és laktató jellegével vált népszerűvé. Ez a változat bárányhússal készült, ami még különlegesebbé teszi. A lassú sütés során az ízek tökéletes harmóniában olvadnak össze, így ez az étel bármelyik családi ebéd fénypontja lehet.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 óra 30 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Bárányhús (kockázva)
250 g Fehérbab (száraz, beáztatva)
200 g Füstölt kolbász (karikázva)
150 g Bacon (kockázva)
2 db Vöröshagyma (aprítva)
3 gerezd Fokhagyma (zúzva)
3 ek. Paradicsompüré
500 ml Csirkealaplé
3 ág Friss kakukkfű
2 db Babérlevél
50 g Zsemlemorzsa
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Áztasd be a fehérbabot egy éjszakára hideg vízben, majd szűrd le. Forrald fel friss vízben 30 perc alatt, hogy előfőzzük.

    Az áztatási idő lerövidíthető, ha a babot felforralod, majd 1 órán át lefedve hagyod állni a forró vízben.

    2

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg a kockázott bacont. Add hozzá a kolbászkarikákat, és pirítsd őket aranybarnára.

    A bacon zsírjának egy részét érdemes leönteni, mielőtt a kolbászt hozzáadod, hogy ne legyen túl zsíros az étel.

    3

    Vedd ki a bacont és kolbászt, majd a visszamaradt zsiradékban pirítsd meg a bárányhúst, amíg minden oldala kérges lesz. Tedd félre a húst.

    A bárányhúst érdemes több részletben pirítani, hogy a serpenyő ne hűljön le, és a hús szépen piruljon, ne pedig párolódjon.

    4

    Ugyanabban a serpenyőben dinszteld meg az aprított hagymát és fokhagymát. Add hozzá a paradicsompürét, keverd el, és főzd 2-3 percig.

    A paradicsompürét érdemes kicsit megpirítani, hogy elveszítse a savanykás ízét, és mélyebb, édesebb ízt kapjon.

    5

    Egy nagy sütőtálba rétegezd a fehérbabot, a bárányhúst, a kolbászt és a bacon darabokat. Öntsd rá a csirkealaplét, és helyezz rá kakukkfüvet és babérlevelet.

    A rétegezésnél ügyelj, hogy a bab legyen alul és felül is, így nem szárad ki a hús a sütés során. A folyadék ellepje a hozzávalókat, de ne legyen túl sok, mert akkor leveses lesz.

    6

    Szórd meg a tetejét zsemlemorzsával, és süsd a 160°C-ra előmelegített sütőben 1,5 órán át, amíg az étel összeér, és a teteje aranybarna lesz.

    Ha a teteje túl hamar barnulna, takard le alufóliával, és a vége felé vedd le, hogy szép színt kapjon. A sütési idő függ a sütőtől, ellenőrizd, hogy a bab megpuhult-e.

    7

    Tálald forrón, friss kenyérrel vagy salátával, hogy kiemelje az ízeket.

    A cassoulet másnap még finomabb, mert az ízek jobban összeérnek. Újramelegítve is kiváló.