Chilaquiles con carne molida – darált hússal, piros szósszal, sajttal és tejföllel tálalva

Chilaquiles con carne molida

A chilaquiles con carne molida a mexikói konyha egyik modern, tápláló változata, amely ötvözi a ropogós tortilla tradicionális alapját a darált hús gazdag textúrájával. Eredetileg a chilaquiles a maradék tortilla újrahasznosítására szolgált, amit fűszeres szósszal és egyszerű feltétekkel gazdagítottak. Az idők során új hozzávalókkal bővült – mint a darált hús –, hogy kiadósabbá és laktatóbbá váljon. Technikai tanács: a darált húst ne csak főzd, hanem pirítsd is meg – ez karamellizálja a felületét és intenzívebb ízt eredményez. Ahogy a húsos-paradicsomos szósz bevonja a ropogós tortilla darabokat, a tejföl és a reszelt sajt lágyítja és kiegyensúlyozza az ízeket. Ez a fogás kiváló választás hétköznapi vacsorának vagy baráti összejövetelekre, ahol valami igazán ízletes, mégis egyszerű ételre van szükség. Egy csipet füstölt paprika vagy chilipehely tovább fokozhatja a mexikói hangulatot.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
990 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
6 db Tortilla (kukoricalap)
4 db Paradicsom
2 db Száraz chili (guajillo vagy ancho)
2 db Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
200 g Darálthús (marha vagy sertés)
200 ml Olaj a sütéshez
1 csipet
1 csipet Bors
100 g Reszelt sajt
100 g Tejföl

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tortilla lapokat vágd háromszögekre, majd forró olajban süsd aranybarnára és ropogósra. Papírtörlőn csöpögtesd le a felesleges olajat.

    Kis adagokban süsd a tortillát, hogy mindegyik darab egyenletesen ropogósra sülhessen.

    2

    A paradicsomokat negyedeld, a fokhagymát és a vöröshagymát hámozd meg. A chilit áztasd forró vízben 5 percig, majd távolítsd el a szárát és a magjait.

    A chili áztatása krémesebb állagot eredményez a szószban, könnyebb turmixolni is.

    3

    Turmixold össze a paradicsomot, chilit, fokhagymát és vöröshagymát. Egy serpenyőben kevés olajon főzd a szószt 8-10 percig, sózd és borsozd ízlés szerint.

    A szószt főzés közben folyamatosan kevergesd, nehogy leégjen – a sűrűsödéskor intenzívebbé válik az íze.

    4

    Egy másik serpenyőben pirítsd meg a darált húst egy kevés olajon, sóval és borssal fűszerezve. Süsd addig, amíg meg nem barnul, majd add a kész szószhoz és keverd össze.

    A darált húst közepes lángon pirítsd, így szép kérget kap és jobban érvényesül az íze.

    5

    Add a szószhoz a sült tortilla háromszögeket, óvatosan forgasd össze a hússal és a szósszal. Tálald reszelt sajttal és tejföllel, melegen.

    Közvetlenül tálalás előtt add hozzá a tortilla darabokat, így megőrzik a ropogós textúrájukat.