Chuchvara tésztabatyuk joghurttal meglocsolva, petrezselyemmel megszórva, tányérban tálalva

Chuchvara joghurttal

A chuchvara egy tradicionális közép-ázsiai étel, amely különösen népszerű Üzbegisztánban, Türkmenisztánban és Tádzsikisztánban. A tésztabatyuk aprólékos hajtogatása a háziasszonyok ügyességét dicséri, és gyakran családi vagy ünnepi alkalmakhoz kötődik. Az étel története a selyemút mentén utazó kereskedőkhöz vezethető vissza, akik egyszerűen tárolható, mégis tápláló fogásokat vittek magukkal. A joghurttal való tálalás frissítő kontrasztot ad a gazdag hústöltelékhez, és egyensúlyba hozza az étel ízeit. Technikai tipp: a töltelék akkor lesz igazán zamatos, ha nem túl száraz, ezért használj zsírosabb darált húst vagy adj hozzá egy kevés vizet a töltelékhez. A chuchvara frissen főzve a legfinomabb, de akár le is fagyasztható, és később friss vízben kifőzhető.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
1550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Finomliszt
1 db Tojás
100 ml Víz
1 tk.
250 g Darálthús (marha vagy bárány)
1 db Vöröshagyma
0.5 tk. Fekete bors
200 ml Natúr joghurt (tálaláshoz)
1 ek. Petrezselyem (friss, aprított)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót, tojást és vizet. Gyúrj belőle sima, rugalmas tésztát, majd letakarva pihentesd 30 percig.

    Ha a tészta túl kemény, adj hozzá még pár csepp vizet – a cél egy jól formázható, de nem ragacsos állag.

    2

    Aprítsd finomra a vöröshagymát, és keverd össze a darált hússal, sóval, borssal. Ez lesz a töltelék.

    Hagyd állni pár percig, hogy a hagyma leve és a fűszerek jól átjárják a húst.

    3

    Nyújtsd ki a tésztát vékonyra, vágd kb. 4x4 cm-es négyzetekre. Mindegyik közepébe tegyél egy kis adag tölteléket, majd hajtsd háromszögbe, és a sarkait csípd össze.

    Ha a szélek nem tapadnak jól, nedvesítsd meg ujjaddal – így nem nyílik szét főzés közben.

    4

    Forralj vizet egy nagy fazékban sóval, majd főzd a chuchvarákat 5-7 percig, amíg feljönnek a felszínre és megpuhulnak.

    Ne főzd túl – ha a tészta áttetsző és rugalmas, már elkészült.

    5

    Szűrd le a főtt tésztát, majd tálald melegen natúr joghurttal meglocsolva, friss petrezselyemmel megszórva.

    A joghurtba keverhetsz egy csipet fokhagymát vagy kaprot, ha pikánsabb ízt szeretnél.