Churro falatkák fahéjas cukorba forgatva, csokoládémártással tálalva

Churro falatkák

A churro falatkák a hagyományos spanyol churros modern, könnyen fogyasztható változata. A churros eredetileg Spanyolország pásztorkultúrájából származik, ahol a tésztát nyílt tűzön sütötték olajban. A későbbiekben Latin-Amerikában is elterjedt, főként Mexikóban, ahol gyakran csokoládémártással tálalják. A falatnyi forma nemcsak könnyen adagolható, de ideális partikra, ünnepekre, vagy akár gyerekeknek is. Technikai tipp: a tészta főzése és tojásos kidolgozása kulcsfontosságú a tökéletes állaghoz – a külső ropogós, a belső lágy marad. Tálaláskor egy selymes csokoládémártás fokozza az élményt, amit házi tejszínnel készítve még különlegesebbé tehetsz. Ideális választás egy gyors, mégis látványos desszerthez – és garantáltan mindenki kedvence lesz!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 ml Víz
50 g Vaj
1 ek. Cukor
0.5 tk.
150 g Liszt
2 db Tojás
500 ml Olaj (sütéshez)
100 g Kristálycukor (forgatáshoz)
1 tk. Őrölt fahéj
100 g Étcsokoládé (mártogatáshoz)
50 ml Tejszín (mártogatáshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy lábasban forrald fel a vizet, vajat, cukrot és sót. Amikor felforrt, húzd le a tűzről, és azonnal keverd bele a lisztet, míg egynemű tésztát kapsz.

    Gyorsan keverd össze a lisztet, hogy ne maradjanak benne csomók – a tészta sűrű, ragacsos lesz, ez a cél.

    2

    Hagyd a tésztát pár percig hűlni, majd egyesével keverd bele a tojásokat, amíg sima, fényes masszát kapsz.

    A tojásokat mindig külön add hozzá, és alaposan dolgozd el – ha túl forró a massza, a tojás kicsapódhat.

    3

    Töltsd a tésztát csillagcsöves habzsákba, és nyomj kis falatnyi darabokat egy tálcára, majd tedd őket a hűtőbe 10 percre, hogy szilárduljanak.

    A hideg tészta jobban megtartja formáját a forró olajban – ez segít az egyenletes sütésben.

    4

    Forrósítsd fel az olajat 180°C-ra, és adagold bele a falatokat. Sütés közben fordítsd meg őket, míg aranybarnára és ropogósra sülnek (kb. 2-3 perc oldalanként).

    Ne süsd túl sokáig – amint aranybarna, már kész, különben túlszáradhat.

    5

    Egy tálban keverd össze a kristálycukrot és a fahéjat. A megsült churro falatokat papírtörlőn lecsepegtetve forgasd meg a fahéjas cukorban.

    Még melegen forgasd meg, így a cukor könnyebben rátapad a felületére.

    6

    A csokoládémártogatáshoz melegítsd fel a tejszínt, majd öntsd az apróra tört étcsokoládéra. Keverd simára, míg fényes és selymes mártás lesz belőle.

    Ne forrald fel a tejszínt, csak melegítsd – így nem válik szét a csokoládé.