A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete legyen körülbelül 30-35°C, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon.
Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet és a csicseriborsólisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A csicseriborsóliszt gazdagabb ízt és tápanyagokat ad a pogácsának. Ha nincs, helyettesítheted búzaliszttel.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tészta állaga legyen puha és rugalmas, de ne ragadjon a kézhez. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet.
A főtt csicseriborsót törd össze villával vagy pürésítsd, majd keverd a tésztába a reszelt sajttal együtt. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A csicseriborsó püré lágyítja a tésztát és különleges ízt ad. A sajtot ízlés szerint válaszd ki, pl. cheddar, trappista.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatásokat többször is megismételheted a még levegősebb végeredményért.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A szaggatót érdemes lisztbe mártani, hogy könnyebben váljon el a tésztától.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojás helyett tejjel vagy olvasztott vajjal is megkenheted a tetejüket.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rács biztosítja, hogy a pogácsák alja ne ázzon el a gőztől.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.