A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A liszt szitálása finomabb textúrát eredményez.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tészta állaga fontos, ne legyen se túl kemény, se túl lágy.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tálat olajozd be, hogy a tészta ne ragadjon le.
A csirkemellet kis kockákra vágjuk, a vöröshagymát finomra aprítjuk, a sütőtököt pedig kisebb kockákra vágjuk.
Az egyforma méretűre vágás biztosítja az egyenletes főzést.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon közepes lángon megpirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a csirkemellet és folyamatos keverés mellett aranybarnára sütjük.
Ügyelj, hogy a csirkemell ne száradjon ki.
Hozzáadjuk a fokhagymát és a sütőtököt, majd együtt pároljuk 10 percig, amíg a tök megpuhul és kissé karamellizálódik.
A sütőtököt addig párold, amíg puha nem lesz.
Frissen aprított rozmaringgal és fekete borssal fűszerezzük, majd az egészet alaposan összekeverjük és hagyjuk kicsit hűlni.
A friss rozmaring nagyon jól illik a sütőtökhöz.
A mozzarellát és a füstölt sajtot lereszeljük, majd hozzáadjuk a csirkés-tökös keverékhez.
A sajtokat reszeld le frissen a legjobb íz érdekében.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
Az átgyúrás segít eltávolítani a felesleges levegőt a tésztából.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
Hagyj elegendő helyet a széleken a lezáráshoz.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa használata biztosítja a tökéletes zárást.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás szép, fényes színt ad a calzonéknak.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Figyelj a sütési időre, a sütő teljesítményétől függően változhat.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés segít, hogy a töltelék kicsit megszilárduljon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.