Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, az élesztőt és a cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.
A víz ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. Ideális a testhőmérséklethez közeli hőmérséklet.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
A sót mindig keverd el a liszttel, mielőtt hozzáadod az élesztőt, mert a közvetlen érintkezésben a só gátolhatja az élesztő működését.
Add hozzá az élesztős keveréket és a zsírt, majd gyúrd össze, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz.
A tésztát alaposan gyúrd meg, legalább 8-10 percig, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön, és a kenyér szép, lyukacsos szerkezetű legyen.
Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs meleg helyed, a sütőt is bekapcsolhatod a legalacsonyabb fokozaton, majd kikapcsolhatod, és ott kelesztheted a tésztát.
Oszd a megkelt tésztát két egyenlő részre, majd formázz belőlük hosszúkás, ovális cipókat.
A tésztát óvatosan formázd, hogy ne nyomd ki belőle a levegőt.
Helyezd a formázott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd kelni további 20-30 percig.
A második kelesztés segít a kenyérnek még könnyebbé és levegősebbé válni.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és süsd a kenyereket 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütőbe tegyél egy vízzel teli edényt, hogy gőz keletkezzen. Ez segít a kenyérnek ropogós héjat kapni.
Hagyd kissé hűlni, majd szeleteld és tálald frissen, vajjal vagy szendvicsként.
A kenyeret rácson hagyd hűlni, hogy az alja is szellőzzön, és ne ázzon el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.