Daab chingri zöld chilivel – párolt garnéla mustáros szószban tálalva kókuszdióból

Daab Chingri zöld chilivel

A daab chingri az egyik legismertebb bengáli tengeri étel, mely a tradicionális bengáli konyha csúcsa. A fogás lényege, hogy a garnélát (chingrit) mustáros, kókuszos, chilis szósszal ízesítve fiatal kókuszdió belsejében (daab) párolják. Ez a módszer különleges gőzölési technika, amely nemcsak a rák húsát teszi omlóssá, hanem átadja neki a kókuszdió enyhén édes, friss ízét is. Technikai tanács: A mustárpasztát sose főzd külön – akkor fejti ki a legjobb aromáját, ha párolás közben, zárt térben diffundál az ételbe. Amikor a kókuszdióból előkerül a forró, illatos, sárgás szószban úszó garnéla, az igazi ünnepi pillanat. Ez az étel gyakran készül esküvőkön, családi alkalmakon vagy vallási ünnepekkor, de különleges otthoni vacsoraként is megállja a helyét.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 3
400 g Garnélarák (tisztítva)
50 g Kókuszreszelék (friss vagy fagyasztott)
2 ek. Mustármag
4 db Zöld chili
100 ml Kókusztej
1 ek. Sárga mustárpaszta
0.5 tk. Kurkuma
1 tk.
2 ek. Mustárolaj
1 db Fiatal kókuszdió (vagy hőálló tál fedővel)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Áztasd be a mustármagokat 30 percre, majd zöld chilivel és kevés vízzel turmixold sima pasztává. Keverd hozzá a sárga mustárpasztát, sót, kurkumát és kókuszreszeléket.

    Ne használd túl sok vizet – a paszta legyen sűrű, hogy jól tapadjon a garnélára.

    2

    Add hozzá a megtisztított garnélát a pasztához, locsold meg mustárolajjal, keverd alaposan össze, és pihentesd 15 percig.

    A mustárolaj előzőleg enyhén melegítve kevésbé lesz erős, mégis megtartja aromáját.

    3

    Vágd le a fiatal kókuszdió tetejét, öntsd ki belőle a levét (félretehető), majd kanalazd bele a garnélás keveréket. Adj hozzá kókusztejet is, majd zárd le a fedelével, és szorosan csomagold be alufóliával.

    Ha nincs kéznél daab, használj hőálló, fedeles kerámiaedényt – az ízhatás hasonló lesz.

    4

    Tedd a csomagot előmelegített 180°C-os sütőbe, és süsd 25–30 percig. A gőzben a garnéla omlósra fő, és átveszi a mustáros-kókuszos ízeket.

    A kókusz belseje kissé megpuhul – tálaláskor kanállal kaparható és keverhető a rákhoz.

    5

    Vedd ki a sütőből, óvatosan bontsd ki. Tálald forrón főtt rizzsel, a zöld chilit akár egészben is benne hagyva.

    Ha erősebben szereted, vágd fel a chilit tálalás előtt – így intenzívebb lesz az íz.