Doi Ilish paradicsommal, gazdag halétel joghurttal és paradicsommal

Doi Ilish paradicsommal

A Doi Ilish egy híres bengáli étel, amelyet hagyományosan friss halból, paradicsomból és joghurtból készítenek. Az étel ízletes és gazdag, amely a friss fűszerek és a joghurt krémessége miatt vált a bengáli konyha egyik legismertebb ételévé. Az étel származása a Gangesz folyó menti régióra vezethető vissza, ahol az Ilish hal gyakran szerepel a helyi étkezésekben. Az ételt gyakran fogyasztják rizzsel, és nagyszerű választás egy ínycsiklandó családi étkezéshez.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Ilish hal
3 db Friss paradicsom
4 gerezd Fokhagyma
1 cm Ginger (gyömbér)
5 levél Curry levél
3 ek. Mustár olaj
200 g Joghurt
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt bors
2 db Zöld chili

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A halat tisztítsd meg, és vágd közepes darabokra. Sózd meg és hagyd pihenni 10 percig.

    A halat friss vízben öblítsd le alaposan, hogy eltávolítsd az esetleges halmérget.

    2

    A paradicsomokat hámozd meg, majd vágd apróra. A fokhagymát, gyömbért és zöld chilit is vágd finomra.

    A paradicsomot először forrázd le, így könnyebben lehúzhatod a héját.

    3

    Egy serpenyőben hevítsd fel a mustár olajat, majd add hozzá a curry leveleket, fokhagymát, gyömbért és zöld chiliket. Pirítsd 2-3 percig.

    A mustár olaj adja az étel karakteres ízét, ezért fontos, hogy ne helyettesítsd más olajjal.

    4

    Tedd bele az apróra vágott paradicsomot, sót és borsot. Főzd 5-7 percig, amíg a paradicsom megpuhul.

    A paradicsomot addig főzd, amíg levet ereszt, és a szósz gazdagabbá válik.

    5

    Add hozzá a haldarabokat és keverd össze óvatosan. Fedd le és főzd 15-20 percig, amíg a hal teljesen meg nem puhul.

    A halat ne keverd túl erősen, hogy ne törjön össze. Ha szükséges, egy kevés vízzel hígíthatod a szószt.

    6

    Amikor a hal megpuhult, add hozzá a joghurtot, keverd össze, és főzd további 5 percig, hogy a szósz simává váljon.

    A joghurt krémessé és gazdaggá teszi a szószt, de ne főzd túl, hogy ne váljon túlságosan savanyúvá.

    7

    Tálald melegen, és díszítsd friss korianderrel vagy egy szelet lime-mal.

    A lime frissességet ad, és segít kiemelni a hal ízét.