Dondurma tálalva

Dondurma

A dondurma, vagyis a híres török fagylalt, egyedülálló textúrájáról ismert, amely nyúlós és rugalmas állagot kap a szalep és masticha különleges kombinációjának köszönhetően. Ezt a fagylaltot évszázadok óta készítik Törökországban, és az utcai árusok látványos módon nyújtják, csavarják és formázzák, mielőtt a vendégek kezébe kerülne. A dondurma fő összetevője a szalep, amely egy orchidea gyökérpor, és ez adja az állagának különleges sűrűségét és rugalmasságát. A masticha, egy fenyőgyantából származó aromás összetevő, pedig egyedi, enyhén füstös ízt kölcsönöz neki. A házi dondurma készítése kihívás lehet, mivel a hagyományos változatokat folyamatosan gyúrják, hogy a megfelelő rugalmasságot elérjék. Azonban ez a recept lehetőséget nyújt arra, hogy otthon is elkészíthesd ezt az autentikus török különlegességet! Tálald aprított pisztáciával vagy egy kevés mézzel, hogy még finomabb legyen!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
260 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 ml Teljes tej
250 ml Tejszín
120 g Kristálycukor
1 csipet Sáfrány
2 g Masticha (gumifa gyanta)
10 g Szalep (orchidea gyökérpor)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy vastag falú lábosban keverd össze a tejet és a tejszínt. Közepes lángon kezd el melegíteni, de ne forrald fel.

    A vastag falú lábos segít elkerülni, hogy a tej leégjen az alján.

    2

    Add hozzá a cukrot és keverd addig, amíg teljesen feloldódik. Ezután szórd bele a sáfrányt és a finomra őrölt mastichát.

    A mastichát mozsárban érdemes porrá őrölni, hogy jobban eloszoljon.

    3

    A szalepet egy kevés langyos tejben keverd simára, majd fokozatosan add hozzá a keverékhez folyamatos keverés mellett.

    A szalep könnyen csomósodik, ezért fontos, hogy először simára keverd egy kevés tejjel.

    4

    Alacsony lángon, folyamatosan keverve főzd tovább a masszát 15-20 percig, amíg besűrűsödik és nyúlós állagúvá válik.

    A folyamatos keverés elengedhetetlen, hogy a fagylalt ne égjen le és egyenletesen sűrűsödjön.

    5

    Hagyd a keveréket teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd a hűtőbe legalább 4 órára.

    A hűtés segít a fagylaltnak, hogy jobban összeérjenek az ízei.

    6

    Miután jól lehűlt, öntsd egy fagyasztóbarát edénybe, és óránként keverd át erőteljes mozdulatokkal vagy gyúrd kézzel, hogy a dondurma jellegzetesen rugalmas állagot kapjon.

    Ez a legfontosabb lépés! A gyakori keverés és gyúrás adja a dondurma különleges, nyúlós állagát. Ne spórold az időt és az energiát ezen a ponton!

    7

    Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, majd nyújtsd és vágd a hagyományos török fagylalthoz hasonlóan. Díszítheted aprított pisztáciával vagy mandulával.

    A szobahőmérsékleten való állás segít, hogy könnyebben lehessen formázni a fagylaltot.