Doro Wat etióp csirke pörkölt tálalva

Doro Wat (etióp csirke pörkölt)

A Doro Wat az etióp konyha egyik legismertebb étele, amelyet hagyományosan ünnepi alkalmakkor készítenek. Az étel különlegessége a Berbere fűszerkeverék, amely gazdag és intenzív ízeket ad a csirkének és a szósznak. A lassú főzés során a fűszerek és a csirkehús ízei tökéletesen összeérnek, és a keménytojás tovább gazdagítja az étel textúráját és ízvilágát. A Doro Watot hagyományosan injera kenyérrel tálalják, amely nemcsak köretként szolgál, hanem az étel kanalazására is használják. Ez az autentikus étel tökéletes választás, ha különleges és egzotikus fogást szeretnél készíteni.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 2 óra
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1.5 kg Csirke (darabolt, comb vagy szárny)
4 db Vöröshagyma
5 gerezd Fokhagyma
1 ek. Gyömbér (friss, reszelt)
3 ek. Berbere fűszerkeverék
2 ek. Paradicsompüré
50 g Vaj (etióp Niter Kibbeh vagy sima vaj)
4 db Keménytojás
2 ek. Citromlé
500 ml Víz vagy alaplé
1 tk.
1 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd fel a vöröshagymát, és egy nagy lábosban pirítsd alacsony hőfokon 15-20 percig zsiradék nélkül, amíg aranybarna lesz.

    A hosszú pirítás elengedhetetlen a Doro Wat jellegzetes ízéhez. Ne kapkodd el, a hagyma karamellizálódjon!

    2

    Add hozzá a vajat, a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért. Pirítsd további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A vajat helyettesítheted ghível (tisztított vaj), ami még intenzívebb ízt ad az ételnek.

    3

    Szórd hozzá a Berbere fűszerkeveréket, és pirítsd folyamatos keverés mellett 2 percig, hogy a fűszerek felszabadítsák aromáikat.

    A Berbere fűszerkeverék nagyon erős, ezért először csak keveset adj hozzá, majd kóstold meg, és ha szükséges, tegyél még bele.

    4

    Keverd hozzá a paradicsompürét, majd add hozzá a vizet vagy alaplevet, és forrald fel.

    Használj jó minőségű, sűrű paradicsompürét a legjobb íz érdekében.

    5

    Helyezd a csirkedarabokat a szószba, sózd és borsozd ízlés szerint. Fedd le, és főzd alacsony lángon 45-60 percig, amíg a csirke teljesen megpuhul.

    A csirkecomb vagy szárny ideális választás ehhez az ételhez, mert ezek a részek szaftosabbak maradnak a hosszú főzés során.

    6

    Amikor a csirke majdnem kész, tedd bele a hámozott keménytojásokat, hogy átmelegedjenek és ízesedjenek a szószban.

    A tojásokat előző nap főzd meg, így könnyebb lesz meghámozni őket.

    7

    Tálalás előtt adj hozzá friss citromlevet, és keverd el. Tálald injera kenyérrel vagy főtt rizzsel, és élvezd az autentikus etióp ízeket.

    A citromlé frissességet és egyensúlyt ad az ételnek. Ne hagyd ki!