Sült enchilada lime-mal, sajttal és tejföllel tálalva

Enchilada lime-mal

A mexikói enchilada eredetileg egyszerű kukoricalepény volt, amit chilibe mártva fogyasztottak. A spanyol hódítást követően azonban új összetevőkkel gazdagodott: sajt, hús, fűszerek, és paradicsom. A mai enchilada már a világ számos pontján népszerű, és sokféle töltelékkel készül – a lime-mal ízesített változat különösen frissítő és pikáns. A lime egy olyan citrusféle, amely kiválóan illik a mexikói ételekhez, mivel fokozza a fűszerek intenzitását, és ellensúlyozza a zsírosabb hozzávalókat, mint például a sajt vagy a tejföl. Ennek az ételnek az ereje a kontrasztokban rejlik: puha tortilla, szaftos hús, olvadt sajt és savanykás citrusíz. Képzeld el, ahogy a lime friss illata megcsapja az orrod, miközben a forró, sajttal megolvadt enchiladák a sütőből kerülnek az asztalra. Ez az étel ideális baráti összejövetelekre, hétvégi ebédekre vagy ha valami különleges, mégis egyszerű fogásra vágysz. Tipp: a lime levéből készíthetsz egyszerű öntetet is olívaolajjal és sóval keverve, amit salátára vagy magára az enchiladára is csepegtethetsz.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Tortilla (búzalisztből)
400 g Csirkemell
200 g Reszelt sajt (cheddar vagy gouda)
1 db Vöröshagyma
2 db Fokhagyma
3 ek. Sűrített paradicsom
1 tk. Őrölt kömény
1 tk. Őrölt paprika (füstölt)
2 ek. Olaj
150 g Tejföl
1 db Lime
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkemellet vágd kis kockákra. A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd finomra. A lime levét facsard ki, a héját reszeld le, és tedd félre.

    A lime héját csak a zöld részről reszeld – a fehér rész keserű ízt adhat.

    2

    Egy serpenyőben hevíts olajat, pirítsd meg rajta a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát és csirkemellet. Sózd, borsozd, majd szórd meg a fűszerekkel (kömény, paprika).

    Közepes lángon pirítsd, hogy a csirke ne száradjon ki és a fűszerek se égjenek meg.

    3

    Add hozzá a sűrített paradicsomot és fél deci vizet, majd főzd 8-10 percig, amíg szaftos, de sűrű ragut kapsz. A végén keverd hozzá a lime levét és héját.

    Kóstold meg, és ha szükséges, állíts a só vagy lime mennyiségén – friss, pikáns íz legyen a cél.

    4

    A tortillákat enyhén melegítsd meg, hogy hajlíthatóak legyenek, majd mindegyik közepére kanalazz a csirkés raguból és szórd meg sajttal. Tekerd fel őket szorosan.

    A tortillák mikróban is felmelegíthetők egy nedves papírtörlőbe tekerve – így nem száradnak ki.

    5

    Helyezd az enchiladákat egy kivajazott tepsibe egymás mellé. A tetejükre is szórj sajtot. Süsd előmelegített sütőben 180°C-on 15–20 percig, míg a sajt ráolvad és aranybarna lesz.

    A végén grillfokozatot is használhatsz pár percre a ropogós tetejéhez.

    6

    Tálaláskor kínáld tejföllel és friss lime-gerezdekkel. A lime aromája felerősíti a fűszeres ízeket, frissességet ad az ételnek.

    Szórd meg apróra vágott friss korianderrel vagy petrezselyemmel a tálalás előtt – még intenzívebb ízélményt ad.