Enchilada sajttal sütve, aranybarna sajttal a tetején

Enchilada sajttal

Az enchilada a mexikói konyha egyik legismertebb és legnépszerűbb ételének számít, és többféle változata létezik. A sajtos enchilada egy különleges verzió, melynek gazdag ízvilága a fűszeres paradicsomszósz és az olvadt sajt kombinációjának köszönhető. Az étel eredete visszanyúlik a prekolumbián időszakra, amikor a mexikóiak az ételeiket különféle fűszerekkel és alapanyagokkal gazdagították. A modern változatokban sokféle töltelékkel találkozhatunk, de a sajtos változat mind a mai napig az egyik legnépszerűbb, mivel a sajt olvadása és a szósz kombinációja egy igazi ínycsiklandó élményt ad minden falatban.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Tortilla
200 g Reszelt sajt
2 gerezd Fokhagyma
1 db Csípős chili paprika
2 ek. Olívaolaj
300 ml Paradicsomszósz
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Taco fűszerkeverék

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymát apróra vágjuk, a chili paprikát felkarikázzuk, a sajtot reszeljük le. Készítsük elő a többi hozzávalót is.

    A chili paprikát a kívánt fűszeresség szerint vághatjuk fel – ha nem szeretjük túl csípősen, távolítsuk el a magokat!

    2

    Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és a chili paprikát. Pirítsuk pár percig, amíg a fokhagyma illatos nem lesz.

    Ne pirítsuk meg a fokhagymát túlságosan, mert megkeseredhet!

    3

    Öntsük a paradicsomszószt a serpenyőbe, és adjuk hozzá a taco fűszerkeveréket, sót és borsot. Hagyjuk főni alacsony lángon 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A paradicsomszósz sűrűsége befolyásolja az enchilada szósz textúráját. Ha túl híg, főzzük egy kicsit tovább, hogy besűrűsödjön.

    4

    Egy nagyobb tálban készítsük elő a tortillákat, és tegyünk egy kis mennyiségű reszelt sajtot a közepükbe. Öntsük rá a kész paradicsomos szószt, és tekerjük fel a tortillákat.

    A tortillák könnyen repedhetnek, ha túl sok szószt öntünk bele, szóval ne tegyük túlzsúfoltra.

    5

    A megtöltött tortillákat helyezzük egy sütőformába, majd öntsük rá a maradék szószt, és szórjuk meg a tetejüket a maradék reszelt sajttal.

    A sajt olvadása és a szósz egyesülése extra krémes textúrát ad a végső ételnek.

    6

    Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Süssük az enchiladákat 20-25 percig, amíg a sajt szép aranybarna és buborékolni kezd.

    Ha a sajt nagyon gyorsan megpirul, takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg.

    7

    Az elkészült enchiladákat hagyjuk egy kicsit hűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk.

    Friss korianderrel vagy tejföllel is tálalhatjuk, hogy extra friss ízt adjunk hozzá.