Frissen sült epres-vaníliás bagel

Epres-vaníliás bagel

A bagel világszerte népszerű péksütemény, amely eredetileg Lengyelországból származik. Ez az epres-vaníliás változat a friss eper zamatos édességét és a vanília kellemes aromáját ötvözi. Különleges, mégis könnyen elkészíthető finomság, amely tökéletes reggelire, délutáni nassolnivalónak vagy akár ünnepi alkalmakra is. Egy csésze tea vagy kávé mellé kiváló választás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
30 g Kristálycukor
5 g
280 ml Meleg víz
100 g Eper
10 ml Vaníliakivonat
20 g Méz
1 db Tojás
30 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    Öntsd hozzá a meleg vizet és a vaníliakivonatot, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ideális a kézmeleg víz.

    3

    Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális hely a sütő, amit előzőleg nagyon rövid ideig bekapcsoltál, majd kikapcsoltad. Vigyázz, ne legyen túl meleg!

    4

    Amikor a tészta megkelt, aprítsd fel az epret kisebb darabokra, majd óvatosan dolgozd bele a tésztába. Ne nyomd össze túlzottan, hogy ne áztassa el a tésztát.

    Ha fagyasztott epret használsz, érdemes előtte kiolvasztani és lecsepegtetni, hogy ne áztassa el a tésztát.

    5

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.

    A formázásnál figyelj, hogy a lyuk ne legyen túl kicsi, mert sütés közben összenőhet.

    6

    Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A főzés segít, hogy a bagel kívül ropogós, belül puha legyen. A vízbe tehetsz egy kevés mézet vagy cukrot is.

    7

    A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.

    A tojásos tej keverékhez adhatsz egy csipet sót is, hogy még szebb színe legyen a bagelnek sütés után. Vigyázz, ne kend túl vastagon, mert lefolyhat!

    8

    Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.

    A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg.

    9

    Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés mézzel megcsorgatva és néhány extra eperdarabbal díszítve.

    A bagel-ek akkor a legfinomabbak, ha frissen fogyasztod őket. Ha marad, légmentesen zárd le, hogy ne száradjon ki.