Fabada vegana, gazdag, fűszeres babos pörkölt lencsével és tökmaggal tálalva

Fabada vegana

A Fabada vegana egy autentikus spanyol étel, amely a hagyományos fabada változata, de húsmentes és vegán verzióban készül. Az étel alapja a fehér bab, amelyet fűszeres pörkölt alapban készítenek, gazdag ízvilággal, amit a füstölt paprika és a zöldség alaplé fokoz. A vegán verziója ugyanazt a gazdag és tartalmas ízt kínálja, mint a húsos változat, de zöldségekkel és növényi alapú hozzávalókkal.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Fehér bab
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 tk. Pirospaprika
2 db Paradicsom
100 ml Vörösbor
1 l Zöldség alaplé
2 ek. Olívaolaj
0.5 tk.
0.25 tk. Bors
1 tk. Füstölt paprika
100 g Lencse
30 g Tökmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A babot és a lencsét áztasd be 6-8 órára, vagy egy éjszakára vízbe, hogy megpuhuljanak.

    Ha gyorsan szeretnéd elkészíteni, használhatsz konzerv babot, de az áztatás biztosítja a legjobb eredményt.

    2

    A hagymát és a fokhagymát apróra vágd, majd egy nagy lábasban, olívaolajon pirítsd meg őket közepes lángon, amíg a hagyma üveges lesz.

    A hagymát lassan pirítva édesebb ízt kapsz, ezért ügyelj arra, hogy ne égjen meg.

    3

    A paradicsomokat hámozd meg és vágd fel kockákra. Add hozzá a pirított hagymához, és főzd még pár percig.

    A paradicsom segít sűríteni a levet, és gazdag ízt ad a pörkölt alapnak.

    4

    Add hozzá a füstölt paprikát, pirospaprikát, sót és borsot, majd öntsd hozzá a vörösbort. Főzd addig, amíg a bor felére el nem párolog.

    A füstölt paprika az ételnek különleges ízt ad, ami a hagyományos fabadát autentikusabbá teszi.

    5

    Öntsd hozzá a zöldség alaplét és az előzőleg áztatott babot, lencsét, majd forrald fel.

    Ha szeretnéd gazdagabbá tenni a levet, egy kis paradicsom-pürét is hozzáadhatsz.

    6

    Csökkentsd a hőmérsékletet, és főzd a levest 40-45 percig, amíg a bab és lencse teljesen megpuhul.

    A főzés végén kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd még sóval és borssal.

    7

    Tálald a fabadát forrón, és szórd meg tökmaggal a tetejét. Ha szeretnéd, díszítheted friss korianderrel vagy egy kis citromlével.

    A tökmag extra ropogós textúrát ad az ételnek, és nagyszerű kiegészítője a gazdag pörkölt ízének.