Feijoada füstölt babbal, gazdag húsokkal és friss zöldségekkel tálalva

Feijoada füstölt babbal

A feijoada gyökerei a brazil konyha egyik legismertebb ételéhez vezetnek, és egy igazi nemzeti büszkeség. Az étel több évszázadra nyúlik vissza, és a rabszolga kultúrából alakult ki, ahol az olcsóbb, füstölt húsokat és babot használták a gazdag, kiadós étkezéshez. A feijoada, bár egyszerű alapanyagokból készül, az ízek gazdag harmóniáját hozza létre, és egy igazi tápláló étel. Az ételt ünnepeken és családi összejöveteleken szokták elkészíteni, így valódi társasági ételnek számít. A feijoada titka, hogy minél hosszabb ideig fő, annál intenzívebb lesz az íze, ezért ne siesd el a főzést.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 45 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Füstölt hús (pl. kolbász, füstölt oldalasszony)
300 g Fekete bab
1 db Vöröshagyma
4 gerezd Fokhagyma
2 db Sárgarépa
2 db Babérlevél
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 tk. Bors
1 db Zöldpaprika
2 db Paradicsom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A babot előző este áztasd be hideg vízbe, így gyorsabban megfő. Ha van időd, hagyd legalább 8 órát ázni.

    Az áztatás segít abban, hogy a bab gyorsabban megfőjön, és ne legyen puffasztó hatású.

    2

    A füstölt húst, kolbászt vágd kisebb darabokra, majd egy nagy fazékban kevés olívaolajon pirítsd meg.

    A füstölt húsok saját zsírt is eresztenek, így nem szükséges túl sok olaj. A pörkölés az ízeket erősíti.

    3

    Add hozzá a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd pirítsd őket, amíg üvegesek nem lesznek.

    A hagyma pirítása segít fokozni az étel ízét és illatát. Ne hagyd megégni!

    4

    Ezután add hozzá a felkarikázott sárgarépát és paprikát, valamint a feldarabolt paradicsomot. Keverd össze.

    A zöldségeket mindig frissen adjuk hozzá, hogy megőrizzék ropogósságukat és ízüket.

    5

    Hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, a sót és a borsot. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az összetevőket. Forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten főzzük 1-1,5 órán át.

    A bab főzése során érdemes gyakran megkeverni, hogy ne tapadjon le az aljára, és egyenletesen főjön.

    6

    Főzés közben kóstoljunk, és ha szükséges, adjunk hozzá további sót vagy borsot a végén.

    A feijoada fűszeressége az ízlésedtől függ, érdemes folyamatosan kóstolgatni.

    7

    Amikor a bab megpuhult, a hús is teljesen megpuhult és az ízek összeértek, kész a feijoada. Tálaljuk rizs mellett vagy önálló ételként.

    A feijoada legfinomabb akkor, ha másnap újra felmelegíted – az ízek még jobban összeérnek.