Feijoada sĂłzott marhahĂșssal tĂĄlalva friss petrezselyemmel Ă©s rizs körettel

Feijoada sĂłzott marhahĂșssal

A feijoada BrazĂ­liĂĄban szĂŒletett, Ă©s a 16. szĂĄzadban vĂĄlt a helyi konyha egyik legfontosabb Ă©telĂ©vĂ©. Az Ă©tel eredetileg a rabszolgĂĄk Ă©tkezĂ©se volt, akik a maradĂ©k hĂșsokat Ă©s babot hasznĂĄltĂĄk fel egy laktatĂł Ă©tel elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez. Az idƑ mĂșlĂĄsĂĄval a feijoada a brazil kultĂșra szerves rĂ©szĂ©vĂ© vĂĄlt, Ă©s most mĂĄr a csalĂĄdi összejöveteleken Ă©s ĂŒnnepeken is elengedhetetlen Ă©tel. A fĂŒstölt kolbĂĄsz, a sĂłzott marhahĂșs Ă©s a bab tökĂ©letes harmĂłniĂĄt alkot, amit a lassĂș fƑzĂ©snek köszönhetƑen mĂ©g gazdagabbĂĄ vĂĄlik.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 Ăłra 20 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 300 g Fekete bab
⭕ 200 g SĂłzott marhahĂșs
⭕ 150 g FĂŒstölt kolbĂĄsz
⭕ 100 g Bacon
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 db LĂĄgy zöldpaprika
⭕ 2 db Paradicsom
⭕ 2 db BabĂ©rlevĂ©l
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 1.5 l Víz
⭕ 2 ek. Olívaolaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A fekete babot egy éjszakån åt åztasd be vízbe, hogy megpuhuljon. Måsnap öntsd le, és tedd félre.

    Az ĂĄztatĂĄs segĂ­t abban, hogy a bab könnyebben megfƑjön Ă©s ne legyen kemĂ©ny a vĂ©gĂ©n.

    2

    A sĂłzott marhahĂșst Ă©s a fĂŒstölt kolbĂĄszt vĂĄgd kisebb darabokra. A bacont is aprĂ­tsd fel. A hagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt hĂĄmozd meg, Ă©s finomra vĂĄgd.

    A fĂŒstölt kolbĂĄsz kĂŒlönleges Ă­zt ad az Ă©telnek, Ă­gy ne hagyd ki, ha szeretnĂ©d igazĂĄn autentikus Ă­zt kapni.

    3

    Egy nagy låbasban melegítsd fel az olívaolajat. Add hozzå a felaprított hagymåt és fokhagymåt, és pirítsd meg 2-3 percig, amíg illatos lesz.

    A hagymĂĄt ne pirĂ­tsd tĂșl, hogy ne Ă©gjen meg Ă©s keseredjen el!

    4

    EzutĂĄn add hozzĂĄ a bacont, a sĂłzott marhahĂșst, a fĂŒstölt kolbĂĄszt Ă©s pĂĄrold Ƒket 5-7 percig, amĂ­g a hĂșsok kissĂ© megpirulnak.

    A hĂșsok pirĂ­tĂĄsa elƑtt ne sĂłzd meg, mert a sĂłzott hĂșsok elegendƑ sĂłs Ă­zt adnak.

    5

    HozzĂĄadhatod a zöldpaprikĂĄt Ă©s a paradicsomot, majd fƑzd tovĂĄbbi 5 percig.

    A zöldpaprika és a paradicsom frissességet ad az ételnek, így ne hagyd ki!

    6

    Öntsd hozzĂĄ a babot, a babĂ©rlevelet, sĂłt Ă©s borsot. Adj hozzĂĄ 1,5 liter vizet, Ă©s forrald fel. MiutĂĄn felforrt, csökkentsd a hƑt Ă©s fƑzd lassĂș tƱzön körĂŒlbelĂŒl 1,5-2 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, amĂ­g a bab Ă©s a hĂșsok teljesen megpuhulnak.

    Ne gyorsĂ­tsd fel a fƑzĂ©st magas hƑfokon, mert Ă­gy a bab nem fƑ meg megfelelƑen, Ă©s a hĂșs sem lesz elĂ©g puha.

    7

    Tålald a feijoada-t friss petrezselyemmel díszítve, és ízlés szerint fogyaszd köretként rizs vagy salåta mellé.

    A feijoada-t legjobban rizzsel vagy egy könnyƱ zöldsalåtåval tålalhatod. A friss petrezselyem segít frissé tenni a gazdag ízvilågot.