Fekete bab burger friss zöldségekkel

Fekete Bab Burger

A fekete bab burger egy népszerű húsmentes alternatíva, amelyet az 1980-as évek óta egyre többen fogyasztanak világszerte. Könnyen elkészíthető, és tele van fehérjével, rosttal, valamint ízekkel. A füstölt paprika és köménymag adja meg az étel gazdag, enyhén füstös karakterét. Tökéletes választás vegetáriánus és vegán étrendet követők számára is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Fekete bab (konzerv, lecsöpögtetve)
50 g Zabpehely
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
0.5 db Paprika (piros, apróra vágva)
1 db Tojás
50 g Zsemlemorzsa
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Füstölt paprika
0.5 tk. Köménymag
4 db Hamburger zsemle
4 levél Saláta
1 db Paradicsom
2 tk. Mustár
2 tk. Ketchup

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A fekete babot szűrd le és öblítsd át hideg vízzel, majd villával vagy burgonyanyomóval pépesítsd egy nagy tálban. Nem kell teljesen pépesíteni, maradhatnak benne kisebb darabok a jobb textúra érdekében.

    A babot alaposan csepegtesd le, hogy a burger ne legyen túl nedves. Ha túl lágynak találod a masszát, adj hozzá egy kevés zsemlemorzsát vagy zabpelyhet.

    2

    A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd finomra, majd a paprikával együtt pirítsd meg egy evőkanál olívaolajon egy serpenyőben, amíg megpuhulnak és enyhén karamellizálódnak.

    Használhatsz bármilyen színű paprikát, a lényeg, hogy puhára párold.

    3

    A pirított hagymás keveréket add a pépesített babhoz. Szórd bele a zabpelyhet, zsemlemorzsát, a füstölt paprikát, köménymagot, sót és borsot.

    A füstölt paprika helyett használhatsz chiliport is, ha szereted a csípőset.

    4

    Üsd bele a tojást, majd alaposan keverd össze az egészet, hogy jól formázható masszát kapj. Ha túl lágy, adhatsz hozzá még egy kis zsemlemorzsát.

    A tojás segít összetartani a masszát. Vegán verzióhoz használhatsz lenmaglisztből és vízből készült 'tojást' (1 evőkanál lenmagliszt + 3 evőkanál víz).

    5

    Nedves kézzel formázz 4 egyforma méretű pogácsát a masszából, majd tedd őket egy tálcára, és hagyd állni a hűtőben 30 percig, hogy szilárdabbá váljanak.

    A nedves kéz megakadályozza, hogy a massza ráragadjon a kezedre.

    6

    Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, majd süsd a babpogácsákat közepes lángon oldalanként kb. 4-5 percig, amíg aranybarnára pirulnak.

    A pogácsákat óvatosan fordítsd meg, hogy ne essenek szét.

    7

    A hamburgerzsemléket vágd félbe, és pirítsd meg őket száraz serpenyőben vagy sütőben, hogy kissé ropogósak legyenek.

    A zsemléket ne pirítsd túl, mert akkor nehéz lesz harapni. A pirítás segít, hogy ne ázzanak el a feltétektől.

    8

    Állítsd össze a burgert: helyezz egy salátalevelet a pirított zsemle alsó felére, majd tegyél rá egy babpogácsát. Helyezz rá egy szelet paradicsomot, majd kanalazz rá egy kis mustárt és ketchupot.

    Készíthetsz hozzá avokádókrémet vagy csípős szószt is.

    9

    Helyezd rá a zsemle tetejét, és tálald azonnal. Köretként sült krumplit vagy friss salátát kínálhatsz mellé.

    A burgert kínálhatod különféle szószokkal, mint például vegán majonéz, ketchup, mustár vagy csípős szósz.