Fekete bab burger friss zöldségekkel

Fekete Bab Burger

A fekete bab burger egy nĂ©pszerƱ hĂșsmentes alternatĂ­va, amelyet az 1980-as Ă©vek Ăłta egyre többen fogyasztanak vilĂĄgszerte. Könnyen elkĂ©szĂ­thetƑ, Ă©s tele van fehĂ©rjĂ©vel, rosttal, valamint Ă­zekkel. A fĂŒstölt paprika Ă©s kömĂ©nymag adja meg az Ă©tel gazdag, enyhĂ©n fĂŒstös karakterĂ©t. TökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs vegetĂĄriĂĄnus Ă©s vegĂĄn Ă©trendet követƑk szĂĄmĂĄra is.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 400 g Fekete bab (konzerv, lecsöpögtetve)
⭕ 50 g Zabpehely
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 0.5 db Paprika (piros, apróra vágva)
⭕ 1 db Tojás
⭕ 50 g Zsemlemorzsa
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 1 tk. FĂŒstölt paprika
⭕ 0.5 tk. KömĂ©nymag
⭕ 4 db Hamburger zsemle
⭕ 4 levĂ©l SalĂĄta
⭕ 1 db Paradicsom
⭕ 2 tk. Mustár
⭕ 2 tk. Ketchup

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A fekete babot szƱrd le Ă©s öblĂ­tsd ĂĄt hideg vĂ­zzel, majd villĂĄval vagy burgonyanyomĂłval pĂ©pesĂ­tsd egy nagy tĂĄlban. Nem kell teljesen pĂ©pesĂ­teni, maradhatnak benne kisebb darabok a jobb textĂșra Ă©rdekĂ©ben.

    A babot alaposan csepegtesd le, hogy a burger ne legyen tĂșl nedves. Ha tĂșl lĂĄgynak talĂĄlod a masszĂĄt, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s zsemlemorzsĂĄt vagy zabpelyhet.

    2

    A vöröshagymĂĄt Ă©s a fokhagymĂĄt aprĂ­tsd finomra, majd a paprikĂĄval egyĂŒtt pirĂ­tsd meg egy evƑkanĂĄl olĂ­vaolajon egy serpenyƑben, amĂ­g megpuhulnak Ă©s enyhĂ©n karamellizĂĄlĂłdnak.

    Hasznålhatsz bårmilyen színƱ paprikåt, a lényeg, hogy puhåra pårold.

    3

    A pirĂ­tott hagymĂĄs keverĂ©ket add a pĂ©pesĂ­tett babhoz. SzĂłrd bele a zabpelyhet, zsemlemorzsĂĄt, a fĂŒstölt paprikĂĄt, kömĂ©nymagot, sĂłt Ă©s borsot.

    A fĂŒstölt paprika helyett hasznĂĄlhatsz chiliport is, ha szereted a csĂ­pƑset.

    4

    Üsd bele a tojĂĄst, majd alaposan keverd össze az egĂ©szet, hogy jĂłl formĂĄzhatĂł masszĂĄt kapj. Ha tĂșl lĂĄgy, adhatsz hozzĂĄ mĂ©g egy kis zsemlemorzsĂĄt.

    A tojĂĄs segĂ­t összetartani a masszĂĄt. VegĂĄn verziĂłhoz hasznĂĄlhatsz lenmaglisztbƑl Ă©s vĂ­zbƑl kĂ©szĂŒlt 'tojĂĄst' (1 evƑkanĂĄl lenmagliszt + 3 evƑkanĂĄl vĂ­z).

    5

    Nedves kĂ©zzel formĂĄzz 4 egyforma mĂ©retƱ pogĂĄcsĂĄt a masszĂĄbĂłl, majd tedd Ƒket egy tĂĄlcĂĄra, Ă©s hagyd ĂĄllni a hƱtƑben 30 percig, hogy szilĂĄrdabbĂĄ vĂĄljanak.

    A nedves kéz megakadålyozza, hogy a massza råragadjon a kezedre.

    6

    Egy serpenyƑben hevĂ­ts fel egy evƑkanĂĄl olĂ­vaolajat, majd sĂŒsd a babpogĂĄcsĂĄkat közepes lĂĄngon oldalankĂ©nt kb. 4-5 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra pirulnak.

    A pogåcsåkat óvatosan fordítsd meg, hogy ne essenek szét.

    7

    A hamburgerzsemlĂ©ket vĂĄgd fĂ©lbe, Ă©s pirĂ­tsd meg Ƒket szĂĄraz serpenyƑben vagy sĂŒtƑben, hogy kissĂ© ropogĂłsak legyenek.

    A zsemlĂ©ket ne pirĂ­tsd tĂșl, mert akkor nehĂ©z lesz harapni. A pirĂ­tĂĄs segĂ­t, hogy ne ĂĄzzanak el a feltĂ©tektƑl.

    8

    Állítsd össze a burgert: helyezz egy salåtalevelet a pirított zsemle alsó felére, majd tegyél rå egy babpogåcsåt. Helyezz rå egy szelet paradicsomot, majd kanalazz rå egy kis mustårt és ketchupot.

    KĂ©szĂ­thetsz hozzĂĄ avokĂĄdĂłkrĂ©met vagy csĂ­pƑs szĂłszt is.

    9

    Helyezd rĂĄ a zsemle tetejĂ©t, Ă©s tĂĄlald azonnal. KöretkĂ©nt sĂŒlt krumplit vagy friss salĂĄtĂĄt kĂ­nĂĄlhatsz mellĂ©.

    A burgert kĂ­nĂĄlhatod kĂŒlönfĂ©le szĂłszokkal, mint pĂ©ldĂĄul vegĂĄn majonĂ©z, ketchup, mustĂĄr vagy csĂ­pƑs szĂłsz.