Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A vaj legyen hideg, de ne fagyos, hogy könnyen morzsolható legyen. Használhatsz késes aprítót is a morzsoláshoz.
Morzsold bele a feta sajtot, és dolgozd össze a lisztes keverékkel.
A feta sajtot villával törd össze, mielőtt a liszthez adod, így könnyebben eloszlik.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kevés tejfölt.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatásokat követően mindig tedd a tésztát hűtőbe 15-20 percre, hogy a vaj megdermedjen, és a tészta könnyebben nyújtható legyen.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
A pihentetés alatt a tészta megkel, és könnyebb lesz vele dolgozni.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A szaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojáshoz adj egy csipet sót, hogy szebb színe legyen a pogácsáknak.
Szórd meg a tetejüket reszelt feta sajttal, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.
A pogácsákat rácson hűtsd ki, hogy alulról is szellőzzenek, és ne ázzanak el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.