Feta sajtos pogácsa tálalva

Feta sajtos pogácsa

A feta sajtos pogácsa egy mediterrán ihletésű sós sütemény, amely a feta sajt sós, krémes textúrájával és gazdag ízével hódít. A kívül ropogós, belül omlós állag és a sajt intenzív aromája teszi igazán ellenállhatatlanná. Kiváló választás vendégváróként, uzsonnára vagy egy kiadós leves mellé. Egyszerűen elkészíthető, és garantáltan mindenki kedvence lesz!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
150 g Vaj
200 g Feta sajt
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez
50 g Reszelt feta sajt a tetejére

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vaj legyen hideg, de ne fagyos, hogy könnyen morzsolható legyen. Használhatsz késes aprítót is a morzsoláshoz.

    3

    Morzsold bele a feta sajtot, és dolgozd össze a lisztes keverékkel.

    A feta sajtot villával törd össze, mielőtt a liszthez adod, így könnyebben eloszlik.

    4

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kevés tejfölt.

    5

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatásokat követően mindig tedd a tésztát hűtőbe 15-20 percre, hogy a vaj megdermedjen, és a tészta könnyebben nyújtható legyen.

    6

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A pihentetés alatt a tészta megkel, és könnyebb lesz vele dolgozni.

    7

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A szaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.

    8

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojáshoz adj egy csipet sót, hogy szebb színe legyen a pogácsáknak.

    9

    Szórd meg a tetejüket reszelt feta sajttal, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.

    A pogácsákat rácson hűtsd ki, hogy alulról is szellőzzenek, és ne ázzanak el.