Ropogós fishcake kaporral, aranybarnára sütve tálalva tányéron

Fishcake kaporral

A fishcake eredete a brit konyhából származik, ahol a halpogácsákat gyakran használták maradék hal és burgonya újragondolására. A recept azóta sokféle változatban elterjedt a világban – Ázsiában például fűszeresebb, csípősebb változatai is népszerűek. A kapor hozzáadása a skandináv és kelet-európai konyha hatásait idézi, ahol gyakran párosítják friss halakkal. Képzeld el, ahogy a ropogós aranybarna kérget áttörve a hal és a burgonya lágy keveréke tárul eléd, miközben a kapor friss íze aromásan emelkedik ki. Technikai tipp: mindig ellenőrizd, hogy nincs-e szálka a halban – főként, ha gyermekeknek készíted. Ez az étel ideális hétköznapi vacsorákhoz, gyors ebédekhez vagy piknikekre hidegen csomagolva. Kipróbálható lazaccal is, ha intenzívebb ízre vágysz.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Fehér hal (pl. tőkehal)
300 g Főtt burgonya
2 ek. Friss kapor
1 db Tojás
100 g Zsemlemorzsa
1 ek. Citromlé
1 tk.
0.5 tk. Bors
100 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A halat főzd meg enyhén sós vízben 8-10 perc alatt, amíg átfő, majd hagyd kihűlni, és szedd szét kisebb darabokra, ügyelve, hogy szálkamentes legyen.

    A halat ne főzd túl, mert kiszáradhat – elég, ha már könnyen szétomlik a villával.

    2

    A főtt burgonyát törd össze burgonyanyomóval vagy villával, hogy ne maradjanak nagy darabok benne. Ez lesz a fishcake alapja.

    A még langyos burgonya könnyebben dolgozható, de ne legyen forró, amikor a többi hozzávalót hozzáadod.

    3

    Keverd össze a halat, a tört burgonyát, az apróra vágott friss kaprot, citromlevet, tojást, sót és borsot. Dolgozd össze kézzel vagy kanállal egynemű masszává.

    Ha túl lágy lenne a massza, adj hozzá egy kevés zsemlemorzsát, hogy jobban formázható legyen.

    4

    Formázz a masszából kisebb pogácsákat (kb. 8 darabot), és hempergesd meg őket zsemlemorzsában, hogy ropogós kérget kapjanak sütés közben.

    A fishcake-eket akár előre is elkészítheted, és hűtőbe teheted 20 percre, hogy sütéskor jobban megtartsák a formájukat.

    5

    Egy serpenyőben melegíts olajat közepes lángon, majd süsd meg a fishcake-eket oldalanként 3-4 perc alatt aranybarnára.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt – egyszerre csak annyit süss, amennyi kényelmesen elfér, így szép kérget kapnak.

    6

    Helyezd a kisült fishcake-eket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Tálald friss salátával vagy joghurtos mártogatóssal.

    Ha szeretnéd, sütőben is elkészítheted 200°C-on kb. 20 perc alatt, így kevesebb zsiradékot használsz.