Frikadeller dán húsgombóc tálalva

Frikadeller (dán húsgombóc)

A Frikadeller, vagyis a dán húsgombóc, Dánia egyik legismertebb és legkedveltebb étele. Ez a fogás generációk óta a családi asztalok középpontjában áll, és különféle változatokban készítik. Az egyszerű alapanyagokból készült húsgombócok tökéletes harmóniában vannak a hagyományos köretekkel, mint a főtt burgonya és a barna mártás. A Frikadeller nemcsak finom, hanem könnyen elkészíthető, így tökéletes választás hétköznapi vacsorákhoz vagy ünnepi alkalmakhoz egyaránt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Darált sertéshús
200 g Darált marhahús
1 db Vöröshagyma (apróra vágva)
1 db Tojás
100 ml Tej
50 g Zsemlemorzsa
1 tk.
1 tk. Bors
0.5 tk. Szerecsendió (őrölve)
3 ek. Vaj vagy növényi olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a darált sertés- és marhahúst az apróra vágott hagymával, a tojással, a tejjel és a zsemlemorzsával.

    A hagymát reszelheted is, így még egyenletesebb lesz a massza és jobban elvegyülnek az ízek.

    2

    Add hozzá a sót, a borsot és az őrölt szerecsendiót, majd alaposan gyúrd össze, amíg egyenletes állagú masszát kapsz. Hagyd pihenni a hűtőben 15-20 percig.

    A pihentetés segít, hogy a zsemlemorzsa megszívja magát és a gombócok formázhatóbbak legyenek. Ne hagyd tovább a hűtőben, mert kiszáradhat.

    3

    Formázz a keverékből kisebb, ovális alakú gombócokat, amelyek körülbelül 3-4 cm átmérőjűek.

    Nedves kézzel könnyebb formázni a gombócokat, így nem ragad a massza a kezedre. Használj egy kanalat a méretük egyenletességéhez.

    4

    Hevíts fel vajat vagy növényi olajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon. Süss meg egyszerre több gombócot, oldalanként 3-4 percig, amíg aranybarnára nem sülnek.

    Ne tedd tele a serpenyőt, mert akkor a gombócok nem pirulnak szépen, hanem inkább párolódnak. Ha sok a gombóc, süsd több részletben. Ügyelj rá, hogy a vaj ne égjen meg, ha vajat használsz!

    5

    Sütés után helyezd a gombócokat papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassák.

    Ez a lépés segít, hogy a gombócok ne legyenek túl zsírosak.

    6

    Tálald a Frikadellert főtt burgonyával, barna mártással és párolt zöldségekkel, például borsóval vagy répával.

    A barna mártást elkészítheted a serpenyőben maradt szaftból is, így még ízletesebb lesz.