Frikadeller halból, citrommal és petrezselyemmel tálalva

Frikadeller halból (fiskefrikadeller)

A fiskefrikadeller, azaz a halfrikadella egy hagyományos skandináv étel, amely friss halból készül, és ínycsiklandóan fűszerezett. A gluténmentes változata tökéletes választás azok számára, akik elkerülik a glutént, de nem szeretnének lemondani a finom halas ételekről. A petrezselyem és citrom frissessége remekül kiemeli a hal ízét, és kiváló választás lehet egy könnyed étkezéshez.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Hal filé (pl. tőkehal, hekk)
1 db Tojás
50 g Gluténmentes kenyérmorzsa
2 gerezd Fokhagyma
1 csokor Petrezselyem
1 csipet
1 csipet Fekete bors
1 tk. Fűszerpaprika
2 ek. Olívaolaj
1 tk. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A halat vágd apró darabokra vagy használd hal darálót, hogy pürésített állagú legyen.

    A friss hal könnyebben formázható, és jobb állagú lesz a halfasírozásnál.

    2

    A halpüréhez add hozzá a felvert tojást, a gluténmentes kenyérmorzsát, a fokhagymát (finomra zúzva), a fűszerpaprikát, sót, borsot és a citromlevet. Jól keverd össze.

    A citrom friss ízt ad a halhoz, és kiemeli az ízeket.

    3

    A friss petrezselymet aprítsd fel, és add hozzá a keverékhez. Keverd jól el, hogy minden összetevő egyenletesen eloszoljon.

    A petrezselyem nemcsak ízesíti a halat, hanem szép színt is ad a frikadellereknek.

    4

    A masszából formálj kis golyókat vagy laposabb korongokat a kezed segítségével.

    Ha a kezedet megmártod vízben, könnyebben formázhatod a halgolyókat anélkül, hogy a massza ragadna.

    5

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd süsd a frikadellereket közepes lángon, 3-4 percig mindkét oldalukat, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.

    Ne rakd túl zsúfoltan a serpenyőbe, hogy egyenletesen sülhessenek.

    6

    Tálald a frikadellereket friss salátával vagy köretként, és kínálhatsz mellé tartármártást is.

    A frikadellerek remekül illenek egy friss citromos salátához vagy akár krumplipüréhez is.