Füstölt oldalas babbal tálalva

Füstölt oldalas babbal

A füstölt oldalas babbal egy klasszikus magyar egytálétel, amely a vidéki konyha alapjaira épül. Ez a fogás nemcsak ízletes, hanem rendkívül kiadós is, így tökéletes választás a hideg téli napokon. A füstölt hús gazdag aromája és a bab krémes állaga kiváló harmóniát teremt, amelyet a paradicsomlé enyhén savanykás íze tesz igazán különlegessé. A háziasszonyok körében népszerű recept generációról generációra öröklődik, és bármikor megidézi a magyar vidéki élet ízeit és hangulatát.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 2 óra 30 perc
Teljes 2 óra 45 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 kg Füstölt oldalas
400 g Fehérbab (száraz)
2 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Sárgarépa
2 db Babérlevél
1 ek. Őrölt pirospaprika
2 tk.
1 tk. Bors
3 ek. Olaj
200 ml Paradicsomlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A száraz fehérbabot áztasd be hideg vízbe 8-12 órára, vagy egy éjszakára.

    Az áztatás lerövidíti a főzési időt és könnyebben emészthetővé teszi a babot. Ha nincs időd áztatni, forrázd le a babot, majd hagyd állni 1 órán át.

    2

    A füstölt oldalasokat darabold fel, majd egy nagy lábosban főzd elő körülbelül 20 percig, hogy a só egy része kioldódjon.

    Az előfőzés csökkenti a sótartalmat és a zsírtartalmat. A főzővizet öntsd ki, ne használd fel a főzéshez.

    3

    Egy másik edényben hevíts olajat, és pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát üvegesre.

    Ne hagyd, hogy a hagyma megbarnuljon, mert keserű ízt ad az ételnek.

    4

    Add hozzá a fokhagymát és az őrölt pirospaprikát, majd gyorsan keverd össze, hogy ne égjen meg.

    A pirospaprika könnyen megég, ezért folyamatosan keverd, és azonnal öntsd fel vízzel vagy a bab főzőlevével.

    5

    Tedd a lábosba a felkockázott sárgarépát, a beáztatott fehérbabot, a füstölt oldalasokat, és öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.

    Ha az oldalas nagyon zsíros, távolítsd el a felesleges zsírt a főzés előtt.

    6

    Add hozzá a babérlevelet, sót és borsot, majd főzd közepes lángon 1,5-2 órán át, amíg a bab és a hús is megpuhul.

    A főzési idő függ a bab minőségétől és a hús vastagságától. Időnként ellenőrizd, hogy van-e elég víz az edényben, és pótold, ha szükséges.

    7

    Öntsd hozzá a paradicsomlevet, és főzd további 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A paradicsomlé savassága segíti a bab puhulását és gazdagabb ízt ad az ételnek.

    8

    Tálald forrón, friss kenyérrel vagy puha zsemlével, és kínálj mellé csípős paprikát vagy ecetes savanyúságot.

    A csípős paprika és az ecetes savanyúság jól kiegészítik a babos oldalast.