A darált marhahúst keverd össze a sóval, borssal, chili porral, füstölt paprikával és fokhagymaporral. Alaposan dolgozd össze, majd oszd négy egyenlő részre, és formázz belőlük kb. 2 cm vastag húspogácsákat.
A fűszereket ízlés szerint variálhatod, de figyelj a só mennyiségére, mert a túl sok só kiszáríthatja a húst.
Forrósíts fel egy serpenyőt vagy grillt közepesen magas hőfokon. Kend meg a húspogácsákat egy kevés olívaolajjal, majd süsd mindkét oldalukat kb. 3-4 percig, amíg szép kérget kapnak.
Ne nyomkodd a húspogácsákat sütés közben, mert így kiszáradnak és elveszítik a szaftosságukat! Ha grillen sütöd, használj hőmérőt, a belsejük érje el a 70-75°C-ot.
A sütés utolsó percében helyezz egy szelet cheddart minden húspogácsára, és fedd le a serpenyőt, hogy a sajt ráolvadjon.
Ha nincs cheddarod, használhatsz más, jól olvadó sajtot is, például gouda-t vagy mozzarellát.
Közben vágd félbe a hamburgerzsemléket, és pirítsd meg őket egy száraz serpenyőben vagy egy kevés vajjal megkenve, amíg aranybarna lesz a belsejük.
A zsemlék pirítása megakadályozza, hogy a nedves feltétektől elázzanak, és ropogósabbá teszi a hamburgert.
Készítsd elő a zöldségeket: a paradicsomot és a lilahagymát vágd vékony karikákra, a savanyú uborkát szeleteld fel.
A zöldségeket vágd frissen, közvetlenül a hamburger összeállítása előtt, hogy megőrizzék a ropogósságukat és az ízüket.
Keverd össze a majonézt, a dijoni mustárt és a ketchupot egy tálban, majd kend meg vele a pirított zsemlék belső oldalát.
A szósz arányait ízlés szerint változtathatod. Készíthetsz egyedi szószt is, például fokhagymás majonézt vagy chilis ketchupot.
Rakd össze a hamburgert: az alsó zsemlefélre tegyél salátalevelet, majd jöhet a sajtos, fűszeres húspogácsa, a paradicsom, a lilahagyma és az uborka. Zárd le a felső zsemleféllel.
A hozzávalók sorrendje befolyásolja az ízeket és a textúrát. Kísérletezz különböző sorrendekkel, hogy megtaláld a számodra tökéletes kombinációt!
Azonnal tálald, lehetőleg sült krumplival vagy házi steakburgonyával. Tipp: Ha még intenzívebb fűszeres ízt szeretnél, tehetsz extra chiliport a húsmasszába.
Ha a húspogácsák vastagabbak, akkor a sütési időt növeld meg, hogy a belsejük is átsüljön.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.